Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Ένας κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας στη Νέα Φιλαδέλφεια (photos)

Δημοσιεύθηκε

στις


Τον σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα υποδέχτηκε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (ΠΠΙΕΔ) του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας , εγκαινιάζοντας το θεματικό κύκλο εκδηλώσεων για τους «Έλληνες πέρα από τα σύνορα». Ο εκλεκτός καλεσμένος ήταν ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτιος Κριμιζής, Ομότιμος Διευθυντής του Κέντρου Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ερευνητής της NASA και Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών Η πρόσκληση προς τον Ακαδημαϊκό κ. Κριμιζή ήταν ιδιαίτερα σημειολογική καθώς η παρουσίαση των «Ελλήνων πέρα από τα σύνορα»  ξεκινά με τον Έλληνα που έχει φτάσει πιο μακριά από τη Γη από οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, έχει ταξιδέψει την Ελλάδα στους 8 πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, έχει γράψει το όνομα της χώρας μας με χρυσά γράμματα στην Παγκόσμια Ιστορία των Επιστημών.


Ο κ. Σταμάτιος Κριμιζής εντυπωσίασε με μία αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές της ρομποτικής εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος από το 1958 έως και σήμερα, παρουσιάζοντας μάλιστα στους πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας αδημοσίευτα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, ακόμα και ηχητικά αρχεία στα οποία ελάχιστοι επιστήμονες είχαν πρόσβαση, από όργανα που ο ίδιος ως επικεφαλής ερευνητής έχει κατασκευάσει και ταξιδεύουν στο Διάστημα. Μετά την ομιλία του οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις στον κορυφαίο αστροφυσικό.


“Ήταν εμπειρία ζωής για όσους βρεθήκαμε σήμερα τόσο κοντά στον Παγκόσμιο αυτό Έλληνα, εμπνεόμενοι από το επιστημονικό του έργο αλλά και από την απλότητα που τον χαρακτηρίζει” τονίζει η Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ και Δημοτική Σύμβουλος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας κα Ευτυχία Παπαλουκά.  Όπως είπε και ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας κ. Άρης Βασιλόπουλος αναφερόμενος στον κ. Κριμιζή «Τ’ αστέρια είναι συνυφασμένα με τα όνειρα και τον ευχαριστούμε που τα μοιράστηκε μαζί μας». Αξίζει να αναφερθεί πως ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας ΣΕΑ πλαισίωσε την ομιλία του κ. Κριμιζή με την τοποθέτηση τηλεσκοπίων ηλιακής παρατήρησης στο αίθριο του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς, ενώ ο κ. Νίκος Περράκης μίλησε για τα Ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα και την ελληνική συμμετοχή σε αυτά.  

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ