Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

«Φιλαναγνωσία και παιδικό βιβλίο – ο ρόλος των Βιβλιοθηκών» από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πεντέλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ψηφιακή ομιλία διοργανώνει το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πεντέλης με θέμα το ρόλο των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Η σχέση μας με το βιβλίο στη μικρή ηλικία ανοίγει παράθυρο στις λέξεις και στη μαγεία της γλώσσας, χαρίζοντας μας την περιπλάνηση στους κόσμους των παραμυθιών. Η περιπέτεια της αφήγησης προσφέρει όσα χρειάζεται ένα παιδί για να κατανοήσει τον χρόνο που συμπορεύεται με την εξέλιξη της ιστορίας και τη γέννηση πρωτόγνωρων συναισθημάτων.

Το βιβλίο είναι παιδεία. Συνεισφέρει στη δημιουργία της προσωπικότητας, στην κατανόηση του άλλου, στον έλεγχο του εγώ. Είναι η είσοδος στην ομάδα του εμείς, από τη μικρή ηλικία. Δημιουργεί πολίτες με ευθύνη, κοινωνικές δεξιότητες και ιδίως χωρίς προκαταλήψεις. Ο ρόλος της διαμεσολάβησης του συγγραφέα ανάμεσα στο παιδί και στο φαντασιακό είναι μεγάλη ευθύνη. Ο χώρος, όπου στεγάζεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης αυτού του ανθρώπου, στην οποία ο καθ’ ένας μας έχει ελεύθερη πρόσβαση είναι οι βιβλιοθήκες οι οποίες στοχεύουν στη μετάδοση πληροφοριών, μηνυμάτων και εμπειριών με σαφή αποτελεσματικό και ευχάριστο τρόπο.

Οι Δρ. Ζωή Βαλάση – συγγραφέας, Παναγιώτα Δεδετζή – βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Λασκαρίδου, Ανθή Κατσιρίκου – πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Χαρά Μπρίντεζη – Βιβλιοθηκονόμος, PhD, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Ιδρύματος Ευγενίδου και Αλέξανδρος Μπουρδούμης – ηθοποιός, αποκαλύπτουν τους ελεύθερους, ανοιχτούς, διάπλατους κόσμους που ανοίγονται πάντα μπροστά μας, μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.

Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά την Πέμπτη 8/4 στις 19:00 από την Ιστοσελίδα του Δήμου Πεντέλης και το κανάλι του Δήμου Πεντέλης στο YouTube.

Για όποιον επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρακαλούμε εγγραφείτε προκειμένου να σας αποσταλεί σύνδεσμος της πλατφόρμας Webex εδώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ