Ελάτε στην παρέα μας

Παιδεία

Η λίστα κατάταξης με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται τα ελληνικά

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιας και το εκπαιδευτικό έτος οδεύει προς την έναρξή του, αξίζει να θυμηθούμε την ετήσια κατάταξη World University Rankings της QS, που περιλαμβάνει τα 1.500 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες λίστες παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων. 

Για τις κατατάξεις της QS λαμβάνονται στοιχεία από βιβλιογραφική βάση επιστημονικών δημοσιεύσεων (Scopus) που αφορούν στην ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται από καθηγητές και ερευνητές των αξιολογούμενων Πανεπιστημίων. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο αριθμός των διεθνών φοιτητών που επιλέγουν το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Επίσης, συνυπολογίζονται ο διεθνής χαρακτήρας του Ιδρύματος και η φήμη του, τόσο στον χώρο της αγοράς, σύμφωνα με την άποψη διευθυντών και στελεχών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο, με τη συμμετοχή χιλιάδων ακαδημαϊκών. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει πανεπιστήμια από την Ευρώπη, την Ασία, την Βόρεια και τη Νότια Αμερική.

Ξεκινώντας από την κορυφή, το MIT ειναι το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο για ακόμη μία χρονιά. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν το University of Cambridge και το Stanford. Όπως είναι φυσικό, στη λίστα με τα 20 καλύτερα πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται φημισμένα ιδρύματα της Αμερικής και της Ευρώπης, όπως το Princeton, το Harvard, το Yale, το University of Οxford και το UCL. Το ETH Zurich και το EPFL είναι τα δύο Πανεπιστήμια της Ελβετίας που συμπεριλαμβάνονται στα 20 καλύτερα , όπως επίσης και δύο πανεπιστήμια της Σιγκαπούρης και δύο του Πεκίνου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα καλύτερα 20 πανεπιστήμια του κόσμου όπως διαμορφώθηκαν στην κατάταξη QS World University Rankings 2023.

 1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
 2. University of Cambridge
 3. Stanford University
 4. University of Oxford
 5. Harvard University
 6. California Institute of Technology (Caltech)
 7. Imperial College London
 8. UCL
 9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology
 10. University of Chicago
 11. National University of Singapore (NUS)
 12. Peking University
 13. University of Pennsylvania
 14. Tsinghua University
 15. The University of Edinburgh
 16. EPFL
 17. Princeton University
 18. Yale University
 19. Nanyang Technological University
 20. Cornell University

 

Δείτε, επίσης, την κατάταξη με τα καλύτερα ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια:

Θέση: Πανεπιστήμιο

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ