Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ελλάδα-Κύπρος: Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών & Πρόγραμμα Συνεργασίας 2023-2027

Δημοσιεύθηκε

στις

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσθηκε, κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, η Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου σχετικά με την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων.

Με τη Συμφωνία αυτή απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών και ενθαρρύνεται η ανάπτυξη περαιτέρω συνεργειών μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκα την Κύπρο και υπέγραψα με την ομόλογό μου Αθηνά Μιχαηλίδου το Πρόγραμμα Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Παιδείας για την περίοδο 2023–2027. Συμφωνήσαμε στη συστηματική συνεργασία ανάμεσα στα Υπουργεία των δύο χωρών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη δια βίου μάθηση, την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη συζητήσαμε για την περαιτέρω ενσωμάτωση των ψηφιακών εργαλείων και την καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων στην εκπαιδευτική διαδικασία, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη για ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μαθητή εξατομικευμένα. Τέλος, συζητήσαμε με Πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τις συνέργειες με ιδρύματα άλλων χωρών.

Νωρίτερα, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan και της υποδοχής του από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συμμετείχα στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, παρουσιάζοντας τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για τις κοινές δράσεις των δύο χωρών στον τομέα της Παιδείας. Στο περιθώριο της συνεδρίασης, συναντήθηκα με τον ομόλογό μου Yusuf Tekin με τον οποίο υπογράψαμε Συμφωνία συνεργασίας στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η Συμφωνία προβλέπει την προώθηση της αμοιβαίας αναγνώρισης των διπλωμάτων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και σπουδαστών, και τη δρομολόγηση κοινών σχεδίων δράσης και ερευνητικών δραστηριοτήτων.
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ