Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς: “Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος”

0

Ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο παρουσιάζει η Χαρά Κωνσταντινίδη, πρ. Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, σε ομιλία της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς.

Η ομιλία έχει θέμα «Μια επίσκεψη στον βυζαντινό ναό της Παναγίας του Άρακος στα Λαγουδερά της Κύπρου» και μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Η καθηγήτρια Χαρά Κωνσταντινίδη είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πάνω από τριάντα πρωτότυπων επιστημονικών μελετών. Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008) στη μνήμη Μαρίας Θεοχάρη για το βιβλίο με τίτλο «Ο Μελισμός».

Λίγα λόγια για την ομιλία από την ίδια: «Σύντομη επίσκεψη στην Εκκλησία της Παναγίας του Άρακος που περιλαμβάνεται από το 1985 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Το μνημείο οικοδομήθηκε στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα και είναι κατάγραφο από σπουδαίες τοιχογραφίες που διατηρούνται ακέραιες. Ο διάκοσμος της αψίδας (1170-1178) οφείλεται σε υψηλό βυζαντινό αξιωματούχο που έφερε τον τίτλο του Αυθέντου, ενώ του ιερού βήματος και του κυρίως ναού αποτελεί προσφορά του Λέοντος, του γιου του Αυθέντου, όπως αναγράφεται σε γραπτή επιγραφή (1192). Πρόκειται για ζωγραφική υψηλής αισθητικής αξίας δημιούργημα ταλαντούχων ζωγράφων. Δεδομένου ότι στην Κωνσταντινούπολη δεν σώθηκε ζωγραφικό σύνολο από την περίοδο αυτή, γίνεται αντιληπτή η θέση του μνημείου στην εν γένει μεσαιωνική ευρωπαϊκή τέχνη »

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.