Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

«Ελάτε να παίξουμε πάλι…» στο 11ο και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022, στις 08.30 πμ., οι Σύλλογοι: Ιωνικός Σύνδεσμος, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία», Ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων, δια των αντιπροσώπων τους, θα παρουσιάσουν τα παραδοσιακά παιχνίδια στους μαθητές και τις μαθήτριες της ΕΚΤΗΣ τάξης των δύο Δημοτικών Σχολείων, του 11ου και 15ου Νέας Ιωνίας.

Οι τέσσερις σύλλογοι, μετά την εκδήλωση της παρουσίασης των παιχνιδιών στην Πλ. Μακελαράκη (στις 23 Σεπτεμβρίου στον Περισσό) έχουν δεχθεί αρκετά αιτήματα ενδιαφέροντος από σχολεία της περιοχής μας. Έτσι γίνεται η πρώτη παρουσίαση όλων εκείνων των παιχνιδιών, (τα οποία παίζονταν τα παλιά χρόνια), στον προαύλιο χώρο των σχολείων, με τη συνεργασία των διευθυντών και των υπολοίπων εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε ότι η πρωτοποριακή αυτή προσπάθεια ξεκίνησε το 2010, με ένα δεκαήμερο ποικίλων εκδηλώσεων (έκθεση των παιχνιδιών, επίδειξη των παιχνιδιών, προσφορά αναμνηστικών στα παιδιά) και συνεχίστηκε για τα επόμενα χρόνια με την επίδειξη των παιχνιδιών στις Ιωνικές Μέρες του Δήμου Ν. Ιωνίας και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός και εκτός του Δήμου Ν. Ιωνίας.

Η πείρα των παρουσιαστών καθοδηγεί όλο «το θίασο» των Συλλόγων να συνεχίσει τις προσπάθειες αναβίωσης αρκετών παιχνιδιών, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν μία θετική εξωσχολική απασχόληση, που αναπτύσσει τη συνεργασία, την κοινωνικότητα, τη δημιουργικότητα, την άμιλλα, τη φαντασία, τις ικανότητες αυτοσχεδιασμών.

Στα δύο σχολεία θα παρουσιαστιυν: τα πατίνια, τα τσέρκια, τα καλάμια, το εφτάπετρο, τα μήλα, το μαντήλι, τα τζιτζίλια, τα σχοινάκια, τις τσουβαλοδρομίες, τα γηπεδάκια, τις σβούρες, τα ξυλοπόδαρα, τα τακουνάκια από κουτιά γάλακτος, το μπιζ αλλά και τις μπάλες από υφασμάτινα κουρέλια, τα φυσοκάλαμα, τις σφεντόνες, τα αυτοκινητάκια από σύρμα, τα κρόταλα, τις χάρτινες κατασκευές, τους χαρταετούς, τον καραγκιόζη, τα γιο – γιο, τα πεντόβολα, την ξυλοκοπτική και πολλά ακόμη παραδοσιακά παιχνίδια. Θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να περιεργαστούν τα παιχνίδια και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους παίζοντας αρκετά από αυτά. Θα τους δοθούν οδηγίες για να προσπαθήσουν και αυτά να κατασκευάσουν κάποια παιχνίδια.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στους εκπροσώπους των Συλλόγων: Τάκη Κωστιδάκη (Ιωνικού Συνδέσμου) τηλ. 6942013881, Κώστα Τσαγκαράκη (Ανατολής Ν. Ιωνίας), τηλ. 6944275365, Βαγγέλη Βασιλείου (Ανατολής Ν. Ιωνίας) τηλ. 6944786130, Κούλα Μπρόλιου (Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία») τηλ. 6974305165, Δημήτρη Χατζηκυριάκο (Ένωση Παλαιών Προσκόπων) τηλ. 697715665.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ