Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Δωρεάν σεμινάριο τοπικής ιστορίας από το Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο τοπικής ιστορίας.

Το σεμινάριο αφορά όσους επιθυμούν να οργανώσουν και να διατηρήσουν σωστά τα οικογενειακά τους ντοκουμέντα και κειμήλια και να ανακαλύψουν την ιστορία του Βύρωνα με αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες που διαθέτει σχεδόν κάθε σπίτι.

Το σεμινάριο διαρκεί 10 ώρες (8 ώρες Διδασκαλία –2 ώρες Πρακτική εξάσκηση) και διδάσκουν οι Κλεοπάτρα Φέρλα, Γιώργος Τζεδόπουλος, Κέλλυ Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Καμάρα και Μιχάλης Βαρλάς.

Θεματικές ενότητες

1. Εισαγωγή: Τί είναι η Τοπική Ιστορία και πως συνδέεται με την Προσωπική και Οικογενειακή Ιστορία
2. Η Ιστορία του παππού Βύρωνα . Μια πρωτότυπη παρουσίαση που συνδέει την μεγάλη ιστορία με τα τεκμήρια που σώζονται στα αρχεία και στις προσωπικές συλλογές.
3. Πρώτες βοήθειες για την μνήμη. Διάσωση, συντήρηση, διατήρηση και φύλαξη των οικογενειακών τεκμηρίων.
4. Από το χαρτί στην Οθόνη: Καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των τεκμηρίων Δυνατότητες, Περιορισμοί και εργαλεία για τη μελέτη και την παρουσίαση της συλλογής μας: Οργάνωση, Ερμηνεία και Παρουσίαση της συλλογής.
5. Μια ιστορία από την συλλογή μας. Σύνθεση και παρουσίαση μιας ιστορίας με βάση τις πληροφορίες και τα τεκμήρια: Σύνθεση κειμένου, συνδυασμός με τα τεκμήρια, υπομνηματισμός, διακειμενικότητα. Δημιουργία Οπτικοακουστικού και Ψηφιακού έργου και διαδραστική παρουσίαση.
6. Κυκλοφορία: από την συγγραφή στην έκδοση, κυκλοφορία στο διαδίκτυο, διαμοιρασμός νέφους και ζωντανές παρουσιάσεις.

Η Πρακτική εξάσκηση θα διεξαχθεί στο χώρο του Μουσείου σε τεκμήρια που επιλέγετε
να εξεταστούν. Κάθε εκπαιδευόμενος μπορεί να οργανώσει την δική του συλλογή και να την υποβάλει την παρουσίαση του στους υπεύθυνους για την συλλογή του Μουσείου.

Πληροφορίες και Δηλώσεις Συμμετοχής: 2107609359 (Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Βύρωνα), 6909205604 (και αποστολή SMS) και στο e-mail: [email protected].

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ