Ελάτε στην παρέα μας

Γενικά άρθρα

Γιατί ο Τσίπρας κάνει στροφή στην Κεντροαριστερά

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποφασισμένος να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν θα είναι ραγδαίες.

Οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που έγιναν εντός της εβδομάδας επιβεβαίωσαν τη βούληση του τέως πρωθυπουργού να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Στελέχη που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζουν την ανάγκη να αντιστοιχηθεί ο κοινωνικός με τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ για να εκφραστεί το 31,5% που  έλαβε το κόμμα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η στροφή στη σοσιαλδημοκρατία και το Κέντρο είναι η αναγκαία συνθήκη για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εξουσία.

Στο ερώτημα γιατί ο Α. Τσίπρας προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγάλη στροφή, εξηγούν ότι:

  • Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς έχει δείξει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2012 και μετά και ήρθε η ώρα να εκφραστεί και σε κομματικό επίπεδο.
  • Τα κόμματα εξουσίας είναι πολυσυλλεκτικά και χρέος τους είναι να ανταποκρίνονται στις νέες απαιτήσεις των καιρών.

Ηγεμονία
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο τέως πρωθυπουργός ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, με στόχο να κερδίσει την ιδεολογική ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το πεδίο παραμένει ευνοϊκό, καθώς η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, συνεχίζει να «φλερτάρει» με τη Ν.Δ., με αποτέλεσμα όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αντιδεξιοί, να συνεχίζουν να στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλα στελέχη, υπογραμμίζουν ότι το ποσοστό του 31,5% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές πιστώνεται αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα και εξηγούν ότι χωρίς αυτόν, το ποσοστό θα είχε συρρικνωθεί.
«Χωρίς αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγύριζε στα ποσοστά του 4%», λένε με νόημα στελέχη της προεδρικής φρουράς, που υπογραμμίζουν την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες μετεξέλιξης.

Αρχηγικό κόμμα
Οι εξελίξεις που δρομολογούνται επιβεβαιώνουν αυτό που πρώτος έγραψε ο «Χτύπος» από τον περασμένο Ιούνιο ότι «ο Τσίπρας βάζει μπουρλότο στον  ΣΥΡΙΖΑ».
Όλα πλέον συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή θα πάψει να υφίσταται και θα μετασχηματιστεί σε ένα κόμμα που θα είναι πιο κοντά στην κοινωνία και τον κόσμο που τον ψηφίζει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα θα θυμίζει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα είναι στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, όπου ο αρχηγός, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Στην ουσία μιλάμε για ένα νέο κόμμα, όπου η αριστερή ταυτότητα ασφαλώς και θα υφίσταται, αλλά δεν θα είναι σε καμία περίπτωση κυρίαρχη, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, θα δημιουργηθεί ένα αρχηγικό κόμμα, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο ηγέτης και η ομάδα του, είχαν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε όλα.

Νέα ταυτότητα
Στελέχη του προεδρικού μπλοκ εξηγούν ότι η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολυσυλλεκτική και θα εκτείνεται από το μετριοπαθές Κέντρο έως τις παρυφές της κομμουνιστικής  Αριστεράς.
«Αυτή είναι η κυρίαρχη τάση στην ελληνική κοινωνία, αυτόν τον κόσμο πρέπει να εκφράσουμε γιατί αυτός ο κόσμος δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσουν», λένε στελέχη που είναι κοντά στον κ. Τσίπρα.

Βολές
Σημειώνουν επίσης ότι η προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να γίνει με στελέχη που έχουν ευθύνες για τις τρεις εκλογικές ήττες στις αυτοδιοικητικές, τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα βέλη του προεδρικού μπλοκ έχουν στραφεί κατά κύριο λόγο στον Πάνο Σκουρλέτη, στον οποίο επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για τις ήττες.
Ο κ. Σκουρλέτης «χρεώνεται» ότι:

  • Δεν υλοποίησε την εντολή που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον περασμένο Οκτώβριο για άνοιγμα των τοπικών οργανώσεων στην κοινωνία.
  • Έκανε στις αυτοδιοικητικές εκλογές επιλογές προσώπων που δεν είχαν σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστεί δεινή ήττα.

Ρήξη ή συμβιβασμός
Στο πλευρό του κ. Σκουρλέτη είναι στελέχη όπως ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, οι οποίοι εκφράζουν την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα πλέον που τίθεται για τον Αλέξη Τσίπρα είναι εάν θα θυσιάσει στελέχη που συμπορεύτηκαν από την πρώτη στιγμή μαζί του ή εάν θα επιχειρήσει έναν συμβιβασμό.

Αρχηγός από τη βάση
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς στελέχη κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεσμούς αίματος μεταξύ τους, αλλά η απόφαση του κ. Τσίπρα για εκλογή αρχηγού από τη βάση, θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Στην παρούσα φάση, το πάνω χέρι δείχνουν να το έχουν οι «προεδρικοί», στελέχη δηλαδή όπως ο Ν.Παππάς, ο Δ. Τανακόπουλος, η Ε. Αχτσιόγλου, ο Ν. Ηλιόπουλος και ο Α. Χαρίτσης.
Εάν σε αυτούς προστεθούν οι λεγόμενοι πασοκογενείς, που έχουν πλέον πρόσβαση στον Α. Τσίπρα (Ξενογιαννακόπουλου, Ραγκούσης, Σπίρτζης, και Κοτσακάς), γίνεται σαφές ότι το αριστερό μπλοκ μπαίνει στο περιθώριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ