Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

«Ψαλίδι» στις αυξήσεις των εργαζόμενων συνταξιούχων

Δημοσιεύθηκε

στις

Χάνουν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι τις αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω μη αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης τους η οποία ανέρχεται στα 115 ευρώ για όσους εργάστηκαν 5 χρόνια.

Δεν αξιοποιείται ακόμη ο χρόνος ασφάλισης χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τις αυξήσεις στις συντάξεις τους. Ειδικότερα η διάταξη του νόμου Βρούτση Ν.4670/2020 ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα. Ήδη καταγράφονται έντονες διαμαρτυρίες αλλά και δικαστικές προσφυγές.

Όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει, τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης ενώ καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Δηλαδή δεν εισπράτουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλεπει ο ισχύον νόμος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν.4670/2020,οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Συγκεκριμένα, ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, δύναται, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

– Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.

– Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό, που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Οι κανόνες της σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Εργασιας είναι ότι οι συνταξιούχοι που δηλώνουν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ μετά τη συνταξιοδότησή τους:

– Έχουν περικοπή κύριας και επικουρικής σύνταξης κατά 30%.

– Οταν διακόψουν την εργασία τους, σταματά και η μείωση 30% και η σύνταξη επανέρχεται στο αρχικό ποσό.

– Ο χρόνος της απασχόλησής τους αξιοποιείται με προσαύξηση της σύνταξής τους.

Η προσαύξηση υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που αντιστοιχούν στο χρόνο της απασχόλησής τους ξεκινώντας από το ποσοστό που αντιστοιχεί στο πρώτο έτος που είναι 0,77% και τις αποδοχές που έχουν κατά το διάστημα της απασχόλησής τους στις οποίες υπολογίστηκε η κράτηση 20% για τον κλάδο σύνταξης.

Για παράδειγμα:

* Συνταξιούχος πριν το 2016 που είχε ήδη αναλάβει εργασία και συμπληρώνει σήμερα 5 χρόνια ως «εργαζόμενος συνταξιούχος», δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 3,85% (0,77Χ5=3,85). Αν ο μέσος όρος της αμοιβής από την απασχόλησή του ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 92,4 ευρώ το μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ, τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 5 έτη απασχόλησης είναι 115,5 ευρώ.

* Συνταξιούχος στα 62 μετά το 2016 που συνέχισε την εργασία και συμπληρώνει σήμερα 8 χρόνια ως «εργαζόμενος συνταξιούχος», με ηλικία 70 ετών, δικαιούνται προσαύξηση σύνταξης με ποσοστό αναπλήρωσης 6,16% (0,77Χ8=6,16). Αν είναι αυτοαπασχολούμενος και πλήρωνε κατά μέσο όρο μηνιαία εισφορά 200 ευρώ στον κλάδο σύνταξης σημαίνει ότι έχει συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και για τα 8 χρόνια της απασχόλησής του θα πάρει προσαύξηση σύνταξης 123 ευρώ τον μήνα. Αν είχε συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, (δηλαδή 160 ευρώ μηνιαία εισφορά) τότε η προσαύξηση σύνταξης που δικαιούται για τα 8 έτη απασχόλησης είναι 98,6 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ