Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

«Τελείωσε» η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η προστασία από τις απολύσεις – Πότε η τελευταία πληρωμή

Δημοσιεύθηκε

στις

Την Παρασκευή 24 Ιουνίου σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα πληρωθούν τον Μάιο οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Ειδικότερα οι περίπου 32.000 εργαζόμενοι αναμένεται να πληρωθούν για τελευταία φορά απο τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που έληξε στις 31 Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που «τρέχει» από τον Ιούνιο του 2020 αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας ενισχύοντας το εισόδημα των εργαζομένων και ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους.

Οι περίπου 30.000 με 32.000 εργαζόμενοι που ήταν στον μηχανισμό επέστρεψαν στο καθεστώς εργασίας της σύμβασης τους ενώ θα λάβουν κανονικά το επίδομα αδείας.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι με την έξοδο τους από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ απειλούνται με απόλυση με την κατάργηση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο τέλος Μαΐου, καθώς πλέον δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, από αυτά που ίσχυαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μέσω του έκτακτου εργατικού δίκαιου που εφαρμόστηκε.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» υποχρεούνταν να μην προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται σε αυτόν μόνο κατά την περίοδο επιδότησης τώρα όμως αυτό δεν ισχύει.

Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, υπενθυμίζεται ότι ο εργοδότης μπορούσε να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας.

Για το χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, ο κρατικός προϋπολογισμός ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Ο μηχανισμός εφαρμοζόταν και σε εποχιακά εργαζόμενους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, σε επιχειρήσεις -εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας.

Η αναλογία του επιδόματος αδείας ανέρχεται, για κάθε μήνα ένταξης των εργαζομένων στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, σε 1/25 επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας των δικαιούχων εργαζομένων.

Συνεπώς, για τον υπολογισμό σε ετήσια βάση του ποσού που καταβάλλεται σε κάθε εργαζόμενο, λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα υπαγωγής του στον μηχανισμό και τα καταβαλλόμενα ποσά της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας.

Άρα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από επιχειρήσεις – εργοδότες για όλους τους μήνες του χρόνου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ