Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Πρωτομαγιά 2021: Μεταφέρεται ο εορτασμός της – Πώς πληρώνονται όσοι δουλέψουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Φέτος η εργατική Πρωτομαγιά «πέφτει» το Μεγάλο Σάββατο, γι’ αυτό και βάσει νόμου αναμένεται να μετατεθεί στην πρώτη εργάσιμη ημέρα.

Όπως ορίζει το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ως μέρα υποχρεωτικής αργίας, η Πρωτομαγιά πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη εργάσιμη ημέρα στην περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Πότε θα εορταστεί η Πρωτομαγιά για το 2021

Για το 2021, η αργία της Πρωτομαγιάς περιλαμβάνεται στο τετραήμερο Μεγάλης Παρασκευής έως και Δευτέρας του Πάσχα (30/4 – 3/5).

Σύμφωνα με τον νόμο, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς μετατίθεται για την πρώτη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την 4η Μαΐου για φέτος.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επίσημη απόφαση για τη μετάθεση του εορτασμού.

Πώς πληρώνονται όσοι δουλέψουν την Πρωτομαγιά

Το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν δικαιούνται να λάβουν όσοι εργαστούν την ημέρα της Πρωτομαγιάς και αμείβονται με ημερομίσθιο.

Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι. Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας: Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ