Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

ΟΑΕΔ: Τα νέα προγράμματα για ανέργους – Πάνω από 50.000 θέσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Δράσεις και προγράμματα με περισσότερες από 50.000 θέσεις για ανέργους περιλαμβάνει ο άμεσος σχεδιασμός του ΟΑΕΔ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση των δράσεων για τις οποίες έχει δρομολογηθεί η άμεση έκδοσή τους.
Μέσω των νέων προγραμμάτων, θα επιλεγούν υποψήφιοι διαφόρων ειδικοτήτων και ηλικιακών ομάδων. Δείτε αναλυτικά:
 
Κοινωφελής (36.500 θέσεις)
Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις 36.500 θέσεις με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, και πρόσθεσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε στο ΑΣΕΠ και τώρα βρίσκεται στον ΟΑΕΔ για την έκδοση της πρόσκλησης. Σημειώνεται ότι ήδη έχει δημοσιευθεί η τελική κατανομή των θέσεων η οποία θα περιλαμβάνεται στο κείμενο της προκήρυξης.
 
Πρόγραμμα προεργασίας για 1.100 ανέργους
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το νέο «Πρόγραμμα προεργασίας για 1.100 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», στο πλαίσιο των νέων δράσεων ανάσχεσης της ανεργίας μέσω της επιδότησης της εργασίας. Στόχος του νέου προγράμματος είναι: η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας η αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού Η διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες και αφορά 1.100 εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές) καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 7.150.000 €.
500 θέσεις για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας
Ξεκίνησαν από την Παρασκευή (19/6) οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, με 100% επιδότηση. Η νέα δράση του ΟΑΕΔ περιλαμβάνει 500 θέσεις και αφορά ανέργους ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Τονίζεται ότι ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει μηνιαία αποζημίωση 550 ευρώ καθαρά, καθώς και πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Το πρόγραμμα αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου.
 
Δύο νέα προγράμματα με 12.000 θέσεις
 Στην υπογραφή και άμεση υλοποίηση δύο νέων στοχευμένων προγραμμάτων προχωράει ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ  κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, με στόχο την οικονομική στήριξη και την επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε πρόγραμμα για την επιχορήγηση επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών δημόσιου τομέα για την απασχόληση 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως. Η επιχορήγηση υπολογίζεται για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς και για τους ημερομισθίους το ανώτερο μέχρι είκοσι πέντε  ημέρες ασφάλισης. Η διάρκεια της επιχορήγησης παραμένει στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες, ύστερα από αίτηση του δικαιούχου. Το δεύτερο αφορά ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών για την πρόσληψη 2.000 ανέργων ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένων, νεαρών παραβατικών ατόμων ή νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και, παράλληλα, ένα πρόσθετο πρόγραμμα επιχορήγησης 50 θέσεων εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται: α) Σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα. Η επιχορήγηση για κάθε μήνα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ορίζεται στο 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. Για κάθε μήνα μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα  μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα  μήνες, ύστερα από αίτηση που υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση.
Δήμος Ασπροπύργου

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020, ο Διοικητής ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, που αφορά στην υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης, πιστοποίησης, πρακτικής άσκησης και απασχόλησης ανέργων της περιοχής, ηλικίας έως 55 ετών, στις εξής ειδικότητες υψηλής ζήτησης: συγκολλητές και φλογοκόπτες μετάλλων, χειριστές εργαλειομηχανών παραγωγής και επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων και χειριστές μηχανών παραγωγής προϊόντων από ελαστικό. Στο πλαίσιο των νέων συμπράξεων και ολοκληρωμένων δράσεων του ΟΑΕΔ που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών, με στόχο την αποτελεσματικότερη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, ο Οργανισμός θα υλοποιήσει πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων και ο Δήμος θα συνδράμει στην συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα μέσω της διάθεσης θέσεων πρακτικής άσκησης και εγγυημένης απασχόλησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ