Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ν/σ ΑΣΕΠ: Αλλαγές σε συνέντευξη, ξένες γλώσσες, εμπειρία, διδακτορικά [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Αλλαγές στο ν/σ ΑΣΕΠ,  κατέθεσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, ενόψει της ψήφισης του ν/σ στην Ολομέλεια την Τετάρτη:

-Η συνέντευξη, όπως ζητούσε η αντιπολίτευση, μετατρέπεται από απλή σε δομημένη.

-Θα προβλέπεται, πλέον, μοριοδότηση για τις:

α) Ξένες γλώσσες.

β) Εμπειρία, όχι όμως για τη συναφή εμπειρία, όπως διευκρίνισε.

-Η συνάφεια του διδακτορικού θα αποδεικνύεται από την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών.

 Ν/σ ΑΣΕΠ : «Κορυφαία μεταβολή» & όχι «μεγάλη μεταρρύθμιση»

Πάντως, ο νέος υπουργός απέφυγε να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο «μεγάλη μεταρρύθμιση», όπως είχε κάνει κατά κόρον ο προκατοχός του Τάκης Θεοδωρικάκος.

Προτίμησε το χαρακτηρισμό: «Κορυφαία μεταβολή», σε σχέση με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, «ως προς τους χρόνους, την αποτελεσματικότητα και τον προγραμματισμό».

Εξήγησε, δε, ότι:

-Βάζει χρονοσειρά, καθώς συνδέει τον προγραμματισμό προσλήψεων με τον γραπτό διαγωνισμό που ναι μεν προβλεπόταν αλλά είχε πραγματοποιηθεί σε λίγες περιπτώσεις.

-Αυτό είναι το σημαντικό, ώστε να μην υπάρχει χρονική υστέρηση.

Παράλληλα υποστήριξε ότι κωδικοποιεί τις 140 τροποποιήσεις στο νόμο Πεπονή που έχουν γίνει από το 1994.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης έθεσε ως αντικειμενικό κριτήριο για το ζήτημα του υπολογισμού των μορίων των διδακτορικών τίτλων την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών.

«Η φράση την οποία προκρίνουμε είναι “σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών”» δήλωσε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι με τη διατύπωση αυτή αποσαφηνίζεται  η συνάφεια του τίτλου σπουδών με τη θέση η οποία έχει προκηρυχθεί.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε την αντικατάσταση της  διατύπωσης «συνέντευξη» με τη φράση «δομημένη συνέντευξη» για τις θέσεις όπου προβλέπεται καθώς και τη μοριοδότηση των ξένων γλωσσών και της εργασιακής εμπειρίας, διευκρινίζοντας ότι δεν θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η φράση της «συναφούς εμπειρίας», προκειμένου να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.

ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Τέλος, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το ποσοστό προσλήψεων – αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «τόσο η εφαρμογή του ποσοστού 1:1 όσο και το 1:5 αποτέλεσαν μια απόπειρα να συγκρατηθεί ο αριθμός των προσλήψεων γιατί υπήρχε μια εμπειρία ότι οι προσλήψεις δεν συνδέονταν με το αντικείμενο αλλά με πολιτικές πελατειακές πιέσεις» και υπογράμμισε ότι «Ήρθε επιτέλους ο καιρός να αποκτήσουμε έναν αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των αναγκών του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψιν και τα δημοσιονομικά αλλά και τις ανάγκες του Δημοσίου για παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση και μια μεγάλη μεταρρύθμιση» κατέληξε ο κ. Βορίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ