Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι τις αργίες

Δημοσιεύθηκε

στις

Κανονικά θα πληρωθούν από τους εργοδότες τους οι εργαζόμενοι που δεν εργάστηκαν λόγω κακοκαιρίας χθες και σήμερα, 25 και 26 Ιανουαρίου. Επίσης με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Εργασίας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα γίνει η καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω κακοκαιρίας.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τους εργαζόμενους όλων των Περιφερειών. Ειδικότερα για τις 25 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επίσης για σήμερα 26 Ιανουαρίου αφορά τους εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Οι εργοδότες – επιχειρήσεις για τις 2 αυτές ημέρες και των συγκεκριμένων Περιφερειών απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές για τις ημέρες αυτές.

Εάν όμως η επιχείρηση λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατά αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.

Επίσης όπως διευκρινίζει ο κ. Καρούζος ο εργοδότης δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον εργαζόμενο να πάρει άδεια εκτός αν το ζητήσει αυθόρμητα ο εργαζόμενος. Στην περίπτωση δε που λόγω χιονόπτωσης και κλειστών σχολείων ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει άδεια αναψυχής ή κατόπιν συναίνεσης και αιτήματός για άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση όμως που συντρέχει ταυτόχρονα ασθένεια του παιδιού ή οικείου προσώπου, δικαιούται με βεβαίωση ιατρού να λάβει αμειβόμενη άδεια ανωτέρας βίας έως 2 ημέρες ετησίως.

Τι ισχύει για την τηλεργασία

Παράλληλα ο κ. Καρούζος διευκρινίζει ότι για τις περιοχές που ισχύει η αργία, δεν υφίσταται ούτε τηλεργασία. «Ο εργαζόμενος παραμένει στο σπίτι του. Τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να γίνει στις υπόλοιπες περιοχές, όχι σε αυτές για τις οποίες ισχύει η αργία» αναφέρει.

Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας έχει απευθύνει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Εξάλλου το μέτρο της τηλεργασίας ισχύει και μπορούν οι επιχειρήσεις να βάλουν σε τηλεργασία μέχρι το 50% των εργαζομένων τους.

Για τον ιδιωτικό τομέα, ισχύουν τα εξής:

– Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.
– Προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με παροχή τηλεργασίας ή παροχή εργασίας σε χώρο εκτός επαφής με κοινό, όπου είναι εφικτό.
– Το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με απόφαση του εκάστοτε εργοδότη μέχρι ποσοστού 50%.
– Η προσέλευση των εργαζομένων πραγματοποιείται σταδιακά, σύμφωνα με τις εργασιακές ανάγκες και τις οδηγίες του εκάστοτε εργοδότη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ