Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές εισφορές

Δημοσιεύθηκε

στις

Άνοιξε η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες θα μπορούν να επιλέξουν έως και τις 13 Μαρτίου 2020 την ασφαλιστική κατηγορία που επιθυμούν στην ιστοσελίδα (www.efka.gov.gr/epilego/).

Σημειώνεται ότι αν κάποιος μη μισθωτός επιλέξει φέτος να πληρώσει το ελάχιστο ποσό και τον επόμενο χρόνο βελτιωθούν τα οικονομικά του, μπορεί να αλλάξει κατηγορία επιλέγοντας ένα από τα υψηλότερα κλιμάκια ασφάλισης και αναβαθμίζοντας τη σύνταξή του. Όσοι δεν επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία, θα ενταχθούν αυτομάτως στην ελάχιστη υποχρεωτική κατηγορία για όλο το τρέχον έτος.

Ωστόσο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές ενώ η σταθεροποίηση της εισφοράς υγείας σε ενιαίο ποσό από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία και άνω, κατευθύνει το υπόλοιπο ποσό της εισφοράς υγείας στην κύρια σύνταξη βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την τελική συνταξιοδοτική παροχή. Άρα, η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας συμφέρει όλους περισσότερο. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής κατηγορίας, ο e-ΕΦΚΑ θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου”.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ότι το νέο καθεστώς θα προβλέπει 6 κατηγορίες εισφορών οι οποίες θα είναι οι εξής:

-1η κατηγορία 220 ευρώ,

– 2η κατηγορία 262 ευρώ

-3η κατηγορία 312 ευρώ

-4η κατηγορία 373 ευρώ

-5η κατηγορία 435 ευρώ

-6η κατηγορία 576 ευρώ.

Μια ειδική πρόσθετη κατηγορία αφορά στους νέους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους που τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριότητας τους θα καταβάλλουν εισφορά 126 ευρώ.

Ωστόσο επισημαίνεται πως για τους αγρότες οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι χαμηλότερες από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, δεδομένου ότι η κατώτερη μηναία ασφαλιστική εισφορά θα ανέρχεται στα 121 ευρώ και η ανώτερη θα ανέρχεται σε 324 ευρώ τον μήνα για το 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ