Εκτός πληρωμών έμειναν 33.468 εργαζόμενοι σε αναστολή τον Νοέμβριο, καθώς λόγω λαθών και αστοχιών δεν συμπεριλήφθηκαν στις καταβολές της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου σε 445.365 δικαιούχους.

Ειδικότερα πρόκειται για:

  • 23.866 εργαζόμενους που δεν υπέβαλαν κατά το υπουργείο Εργασίας την απαιτουμένη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται τώρα να προβούν σε υποβολή δήλωσης. Το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»  παραμένει ανοικτό για να δέχεται δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές. Υπενθυμίζεται πως μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται για πρώτη φορά σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη
  • 9.602 εργαζόμενους που εμφανίζονται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» με πολλαπλη πλήρη απασχόληση και ελέγχεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται πως για τον Νοέμβριο ορίστηκε ότι σε περιπτώσεις  παράλληλης απασχόλησης ο εργαζόμενος δεν δικαιούται την αποζημίωση αν δεν έχει τεθει σε αναστολη από τον εργοδότη που τον απασχολεί με πλήρες ωράριο. Σε κάθε περίπτωση η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολης και το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολης προσμετράται μία φορά και δεν αθροίζεται.

Όσοι έμειναν εκτός πληρωμών για το Νοέμβριο πρέπει να υποβάλλουν νέα υπεύθυνη δήλωση στο «ΕΡΓΑΝΗ» στο supportemployees.services.gov.gr προκειμένου να πληρωθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Πώς δηλώνονται οι αναστολές Δεκεμβρίου

Σε εξέλιξη είναι οι αιτήσεις για τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου σε κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις έως και τις 31 Δεκεμβρίου. 

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο δικαιούται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής, ή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις που έχουν Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ο οποίος εντός του Δεκεμβρίου για ένα διάστημα είναι κλειστός από δημόσια αρχή και στη συνέχεια πληττόμενος για το υπόλοιπο του μήνα, τότε υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο για κάθε κατηγορία.