Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εβδομάδα πληρωμών: Τα ποσά που θα λάβουν άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι

Δημοσιεύθηκε

στις

«Καταιγισμός» πληρωμών περιμένει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους αυτή την εβδομάδα, καθώς πιστώνονται ενισχύσεις, επιδόματα και συντάξεις.

Πάνω από 50.000 επαγγελματίες θα λάβουν σήμερα από 1.000 ευρώ και πάνω στους λογαριασμούς τους λόγω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Προσαυξημένες με αναδρομικά θα είναι οι συντάξεις του Δεκεμβρίου για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, ενώ καταβάλλονται μέχρι το τέλος του μήνα οι έκτακτες ενισχύσεις σε ανέργους. Επίσης ξεκινούν οι πληρωμές των εργαζόμενων σε αναστολή για τον μήνα Νοέμβριο.

Συνταξιούχοι

Με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, των οποίων η πληρωμή ξεκινάει αύριο, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά των αυξήσεων σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ , εφόσον κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 κι έπειτα και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται πως η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους (αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από τις 13/5/2016).

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί στο 70% (από 50%) και επί αυτού του νέου ποσοστού θα υπολογιστούν και τα αναδρομικά που θα λάβουν στο τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
  • Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των τραπεζών που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.
  • Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) αναμένεται να καταβάλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
  • Το Δημόσιο, το ΝΑΤ θα καταβάλουν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου τις συντάξεις
  • Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού αλλά και των συντάξεων των υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

Εργαζόμενοι σε αναστολή

Aύριο Τρίτη 24 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος των δηλώσεων για τις κλεισμένες επιχειρήσεις που έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση του μηνός Νοεμβρίου που θα υπολογιστεί επί του ποσού των 800 ευρώ (δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής).

Συμφωνά με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, η πληρωμή ίων εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολη το Νοέμβριο
θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

Αντίθετα οι δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων από πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ n πληρωμή για τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων θα γίνει μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Επιδόματα ανεργίας

Από την Παρασκευή, έχει ξεκινήσει η πληρωμή του διπλού επιδόματος ανεργίας που χορηγείται σε όσους έχουν χάσει (ή θα χάσουν) το επίδομα, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Ήδη την περασμένη Παρασκευή, έγινε η πληρωμή στους ανέργους που έληξε η επιδότησή τους στο διάστημα από 1 έως 19 Οκτωβρίου. Για όσους έληξε το επίδομα από 20 έως 31 Οκτωβρίου, το πρώτο επίδομα ανεργίας θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα, ενώ για όσους χάσουν το επίδομα μέσα στον Νοέμβριο, η πληρωμή τους θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.

Μέχρι την Παρασκευή θα πιστωθεί και το επίδομα των 400 ευρώ σε 130.000 μακροχρόνια άνεργους.

Τέλος την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου θα πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΑ όλα τα αναπηρικά, στεγαστικά και διατροφικά επιδόματα καθώς και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ