Στο Ηράκλειο της Κρήτης ανοίγουν από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Απριλίου οι εργασίες του 39ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, σε μια περίοδο αυξημένου συνδικαλιστικού και πολιτικού ενδιαφέροντος.
Περίπου 400 σύνεδροι από 80 Εργατικά Κέντρα και περισσότερες από 70 Ομοσπονδίες καλούνται να εκλέξουν τη νέα διοίκηση της Συνομοσπονδίας και να καθορίσουν τη στρατηγική της επόμενης περιόδου, με αιχμή την ενίσχυση των εισοδημάτων και την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Εσωτερικές ισορροπίες και αμφισβήτηση ηγεσίας
Το συνέδριο διεξάγεται σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τον πρόεδρο Γιάννης Παναγόπουλος και την εκπεφρασμένη αμφισβήτηση σε συνδικαλιστικό επίπεδο.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν αυτή η αμφισβήτηση θα εκφραστεί οργανωμένα εντός του συνεδρίου, όπως είχε επιχειρηθεί πρόσφατα στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Το 39ο συνέδριο φέρει και το «βάρος» των προηγούμενων διαδικασιών, καθώς το προηγούμενο συνέδριο στο Καβούρι είχε πραγματοποιηθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετά από δύο αποτυχημένες απόπειρες λόγω έντονων συγκρούσεων μεταξύ παρατάξεων.
Παρεμβάσεις και έντονη κριτική από συνδικαλιστικές δυνάμεις
Ιδιαίτερα δυναμική είναι η παρουσία της ΔΑΣ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, η οποία έχει καλέσει τους εργαζόμενους να ανατρέψουν τους συσχετισμούς εντός της Συνομοσπονδίας.
Σε πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη στην Καισαριανή, με τη συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων, ασκήθηκε σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, με κατηγορίες για «μηχανισμό χειραγώγησης και ενσωμάτωσης».
Στο επίκεντρο μισθοί και συλλογικές συμβάσεις
Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, με βασικό ζήτημα την πίεση στα εισοδήματα των εργαζομένων.
Η περιορισμένη κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις και η αύξηση του κόστους ζωής έχουν μειώσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών, καθιστώντας τα εργασιακά ζητήματα πρώτη προτεραιότητα για τη Συνομοσπονδία.
Οι συσχετισμοί που θα κρίνουν τη νέα διοίκηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή της δύναμης των συνδικαλιστικών παρατάξεων, καθώς από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί η σύνθεση της νέας διοίκησης και η δυνατότητα συγκρότησης προεδρείου.
Στο προηγούμενο συνέδριο, η κατανομή των 45 εδρών είχε διαμορφωθεί με κυρίαρχη δύναμη την ΠΑΣΚΕ – Δημοκρατικοί Συνδικαλιστές, ενώ ακολουθούσαν η ΔΑΣ, η ΔΑΚΕ και μικρότερες παρατάξεις.
Το αποτέλεσμα του συνεδρίου αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο τις εσωτερικές ισορροπίες της ΓΣΕΕ, αλλά και τις παρεμβάσεις της απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της επόμενης περιόδου.