Ελάτε στην παρέα μας

Εργασία

ΟΑΕΔ: Έρχονται δύο νέα προγράμματα πρόσληψης 15.000 ανέργων με επιδότηση μισθού έως 750 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Δύο νέα προγράμματα ετοιμάζεται να «ρίξει» στην αγορά ο ΟΑΕΔ, σε αντικατάσταση δύο παλαιότερων που αφορούσαν άνεργους άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχουν αντικειμενική δυσκολία να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Σε τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, ο ΟΑΕΔ καταρτίζει δύο ξεχωριστά προγράμματα απασχόλησης με τίτλο:

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 1.000 ατόμων, που βρίσκονται σε μειονεκτική και σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση και

– Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, για την πρόσληψη 14.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω.

Τα προγράμματα που αντικαθιστούνται καθώς δεν απέδωσαν τα προβλεπόμενα, είναι εκείνα που αφορούσαν την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων άνω των 50 ετών, που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών.

Άνεργοι σε μειονεκτική θέση

Σε ότι αφορά το πρώτο πρόγραμμα, σκοπός του είναι η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με την πρόσληψη άνεργων που βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

Ως άτομα σε μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι, που:

α) είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για έξι (6) μήνες και άνω ή
β) είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών· ή
γ) είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν ολοκλήρωσαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή δεν παρακολούθησαν επαγγελματική κατάρτιση, ή
δ) είναι άνω των 50 ετών · ή
ε) ζουν μόνοι τους, έχοντας την φροντίδα ενός ή περισσότερο εξαρτώμενων μελών.

Ως άτομα σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση νοούνται οι άνεργοι που:
– είτε είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των εικοσιτεσσάρων (24) μηνών
– είτε είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα άνω των δώδεκα (12) μηνών και ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες β έως ε της ανωτέρω παραγράφου «άτομα σε μειονεκτική θέση»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., Κοι.Σ.Π.Ε. και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Για την πρόσληψη ατόμων σε μειονεκτική θέση ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες, ενώ για άτομα ατόμων σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης.

Οι εργοδότες πρέπει να:

α) αναρτήσουν την κενή θέση που επιθυμούν να καλύψουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Portal ΟΑΕΔ,
β) δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, επιλέγοντας ταυτόχρονα το “Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, για την πρόσληψη 1.000 ατόμων, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση” στο οποίο επιθυμούν να ενταχθούν και
γ) επιλέξουν την κατηγορία του ανέργου (μειονεκτική θέση ή ιδιαίτερα μειονεκτική θέση) που επιθυμούν να προσλάβουν.

14.000 άνεργοι ηλικίας άνω των 30 ετών

Ωφελούμενοι είναι άτομα που θα προσληφθούν από τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.

Ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες,
ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη του 12μηνου απασχόλησης.

Για την πρόσληψη μη μακροχρόνια ανέργων, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 9 μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η επιχείρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ