Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Στίβεν Χόκινγκ: Σαν σήμερα γεννήθηκε ένας από τους πιο λαμπρούς θεωρητικούς φυσικούς στην ιστορία – Ο βίος και η περιπέτεια υγείας του που διέψευσε τους γιατρούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Στίβεν Χόκινγκ θεωρήθηκε ως ένας από τους πιο λαμπρούς θεωρητικούς φυσικούς στην ιστορία. Το έργο του σχετικά με την προέλευση και τη δομή του σύμπαντος, από τη Μεγάλη Έκρηξη έως τις μαύρες τρύπες, έφερε επανάσταση στον τομέα, ενώ τα δημοφιλή βιβλία του με τις μεγαλύτερες πωλήσεις έχουν προσελκύσει αναγνώστες που μπορεί να μην έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο του Χόκινγκ. Ο άνθρωπος που συγκίνησε με την προσωπική περιπέτεια της υγείας του και ένας επιστήμονας που ενέπνευσε πολλούς με τις πρωτοποριακές ιδέες του πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 76 ετών.

Ο Βίος και οι σπουδές του

Ο εμβληματικός Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε στην Αγγλία στις 8 Ιανουαρίου 1942. Φοίτησε στο University College της Οξφόρδης, όπου είχαν φοιτήσει και οι γονείς του Φρανκ και την Ίζομπελ Χόκινγκ παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζαν. Σπούδασε φυσική, χωρίς να ακολουθήσει την επιθυμία του πατέρα του που ήταν να επικεντρωθεί στην ιατρική. Ο Χόκινγκ συνέχισε στο Κέμπριτζ για να ερευνήσει την κοσμολογία, τη μελέτη του σύμπαντος στο σύνολό του . Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Ήταν φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής. Στα 32 του έτη αποτέλεσε επίτιμο συνεργάτη της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χόκινγκ ήταν καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009, είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά.

Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Το πρώτο του επιστημονικό επίτευγμα, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ήλθε το 1970, όταν σε συνεργασία με τον Ρότζερ Πενρόουζ εφάρμοσαν τα μαθηματικά των μαύρων οπών σε όλο το σύμπαν και έδειξαν ότι υπήρχε μια μοναδική περιοχή άπειρης καμπυλότητας στο χωροχρόνο, από όπου προέκυψε η αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ).

Η ασθένεια που του άλλαξε την ζωή – Οι γιατροί του έδιναν μόνο 2 χρόνια ζωης,τους διέψευσε παραδειγματικά

Ο Χόκινγκ αποτέλεσε εξαίρεση στον κανόνα σχετικά με την ασθένειά του. Στις αρχές του 1963, λίγο πριν τα 21α γενέθλιά του, ο Χόκινγκ διαγνώστηκε με νόσο των κινητικών νευρώνων, πιο γνωστή ως νόσος του Λου Γκέριγκ ή αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS). Οι γιατροί του έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωής. Η ολοκλήρωση του διδακτορικού του φαινόταν απιθανη , ωστόσο ο Χόκινγκ κατέρριψε όλες τις πιθανότητες. Πήρε το διδακτορικό του το 1966 (ο Χόκινγκ έκανε τη διδακτορική του διατριβή διαθέσιμη διαδικτυακά το 2017) και συνέχισε να χαράζει νέους δρόμους για την κατανόηση του σύμπαντος τις δεκαετίες από τότε. Όταν η ασθένεια του εξαπλώθηκε, ο Χόκινγκ έγινε λιγότερο κινητικός και άρχισε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Η ομιλία έγινε πιο δύσκολη και, το 1985, μια επείγουσα τραχειοτομή προκάλεσε την πλήρη απώλεια της ομιλίας του.

Ένα μηχάνημα παραγωγής ομιλίας που δημιουργήθηκε στο Κέιμπριτζ, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα λογισμικού, χρησίμευσε ως ηλεκτρονική φωνή του, επιτρέποντας στον Χόκινγκ να διαλέξει τις λέξεις του κινώντας τους μύες στο μάγουλό του.

Η προσωπική του ζωή

Λίγο πριν τη διάγνωσή της ασθένειας του, ο Χόκινγκ γνώρισε την Τζέιν Ουάιλντ και οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1965. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά ωστόσο η σχέση τους έληξε καθώς η ραγδαία εξέλιξη της κατάστασης υγείας του προς το χειρότερο έφερε εμπόδια στον γάμο του . Ο Χόκινγκ ξαναπαντρεύτηκε το 1995 μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, ένας γάμος που διήρκεσε 11 χρόνια αλλά χώρισε το 2006 

Σε δήλωσή τους, τα τρία παιδιά του από τον πρώτο γάμο, Λούσι, Ρόμπερτ και Τίμοθι, αναφέρουν ότι «ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας ξεχωριστός άνθρωπος, του οποίου το έργο και η κληρονομιά θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Θα μας λείπει πάντα».

Θεωρήθηκε από τους πιο έξυπνους ανθρώπους στον κόσμο

Ο Στίβεν Χόκινγκ θεωρήθηκε από πολλούς ως ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο, αν και ποτέ δεν αποκάλυψε τη βαθμολογία του IQ. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Atlantic, όταν ένας δημοσιογράφος των New York Times ρώτησε τον Χόκινγκ ποιο είναι το IQ του, εκείνος απάντησε: «Δεν έχω ιδέα, οι άνθρωποι που καυχιούνται για το IQ τους είναι χαμένοι».

Η ζωή του έγινε ταινία

Στην αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Στίβεν Χόκινγκ: Το χρονικό της ζωής μου», έκλεισε το βιβλίο με την εξής φράση: «Νιώθω πανευτυχής που ήρθα στην ζωή και ασχολήθηκα με την φυσική επιστήμη. Χαίρομαι, αν κατάφερα να βάλω ένα λιθαράκι, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το Σύμπαν». Και τα κατάφερε διότι πριν από 33 χρόνια, η πρώην γυναίκα του αρνήθηκε να τον βγάλει από την μηχανική υποστήριξη.

Η ζωή του το 2014 έγινε ταινία με την ονομασία Η θεωρία των πάντων όπου κατέκτησε Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου.

Μερικές από τις θεωρίες που δίδαξε ο Στίβεν Χόκινγκ στον κόσμο

Αν κοιτάζεις στο βάθος θα δεις τα αστέρια

Ο Στίβεν Χόκινγκ κατέφυγε στην κβαντική θεωρία για να ερμηνεύσει τη λειτουργία του σύμπαντος. Δηλαδή, από τα βάθη της δομής της ύλης, πέρασε στο διάστημα. Αλλιώς, μετέτρεψε το μικροσκόπιο σε τηλεσκόπιο. Για να συνθέσει τις θεωρίες του χρησιμοποίησε μεθόδους και ευρήματα της κβαντομηχανικής, της κοσμολογίας, των νόμων της βαρύτητας, τη θερμοδυναμικής και της πληροφορικής.

Τι περιέχει το φως
Ένας λαμπτήρας ισχύος 1 watt εκπέμπει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια φωτόνια κάθε δευτερόλεπτο. Τα φωτόνια είναι τα «μόρια», τα απειροελάχιστου μεγέθους σωματίδια που συνθέτουν το φως. Συμπεριφέρονται, δε, τόσο σαν σώματα όσο και σαν ακτινοβολία.

Το πυθαγόρειο θεώρημα δεν ήταν του Πυθαγόρα
Το περίφημο «το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο άλλων πλευρών σε κάθε ορθογώνιο τρίγωνο», το οποίο ανέκαθεν αποδιδόταν στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πυθαγόρα, στην πραγματικότητα δεν ήταν δική του επινόηση. Ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο θεώρημα είχε ανακαλυφθεί και αποδειχθεί από τους Βαβυλωνίους πολύ πριν το διατυπώσει ο Πυθαγόρας τον 6ο αιώνα π.Χ.

Δεν θα μάθουμε ποτέ πού ζούμε
Η αληθινή πραγματικότητα είναι κάτι που δεν θα κατακτήσει ποτέ ο άνθρωπος με τις πνευματικές του δυνάμεις. Ο Χόκινγκ θέτει το ερώτημα εάν ζούμε σε κάτι σαν την ταινία «Τρούμαν Σόου», ή μάλλον σαν χρυσόψαρα που βλέπουμε τον έξω κόσμο μέσα από τις παραμορφώσεις της γυάλας μας. Η παρομοίωση αυτή έλκει την καταγωγή της σε κάτι που συνέβη στο προάστιο Μόντσα του Μιλάνου, στην Ιταλία. Εκεί οι αρχές απαγόρευσαν στους κατοίκους να διατηρούν ψάρια σε σφαιρικές γυάλες, διότι η παραμόρφωση της εικόνας προκαλεί ψυχικά τραύματα στα δύσμοιρα υδρόβια πλάσματα.

Δεν υπάρχει μόνο ένα σύμπαν
Το σύμπαν όπως το γνωρίζουμε και στο οποίο ανήκει ο πλανήτης Γη δεν είναι το μοναδικό. Προσοχή: ο Στίβεν Χόκινγκ δεν μιλά για ένα αστρικό σύστημα. Μιλά για το άπαν, για το σύμπαν. Και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν κι άλλα, ενδεχομένως άπειρα σε πλήθος σύμπαντα, στα οποία τα πράγματα έχουν διαφορετικές ιδιότητες από αυτές που γνωρίζουμε, ισχύουν διαφορετικοί φυσικοί νόμοι κ.λπ. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι απότοκη της «Θεωρίας των Πάντων», η οποία προτείνει την ιδέα ότι στο μέγιστο βάθος ανάλυσης της ύλης, σε υπο-ατομικό επίπεδο παρατήρησης, καθετί αποτελείται από βρόχους χορδών που πάλλονται σε διαφορετική συχνότητα η καθεμία. Εάν αυτή η θεωρία ευσταθεί, ολόκληρη η δημιουργία του κόσμου και οτιδήποτε περιβάλλει τον άνθρωπο υπακούει στους νόμους αυτών των παλλόμενων χορδών.

 

 
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ