Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ρένα Κουμιώτη: Σταμάτησαν του ρολογιού… οι δείκτες [Αφιέρωμα]

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πρώτα χρόνια στη Νέα Ιωνία, οι ιστορικές συνεργασίες και οι άγνωστες πτυχές μιας ζωής μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας

Ένα μήνα ακριβώς πριν συμπληρώσει τα 82 της χρόνια έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας η διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, βυθίζοντας στο πένθος τον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο.

Με τη βελούδινη και λαϊκή φωνή της αναδείχθηκε ως μια από τους κυριότερους εκφραστές του νέου κύματος, αντιπροσωπεύοντας επάξια την “ελληνική ψυχή”, πατώντας όμως νωρίς “φρένο” στην καριέρα της.

 

Παιδί προσφύγων

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής στις 3 Μαΐου 1948, από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα. Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και η οικογένεια μετακινήθηκε στην Δραπετσώνα και την Κοκκινιά, όπου και μεγάλωσε. Μεγάλωσε φτωχικά, αλλά σε μια ευτυχισμένη οικογένεια με τα άλλα δύο αδέλφια της, με την αγάπη του πατέρα και της γιαγιάς της, η οποία στάθηκε για εκείνη πραγματική μάνα.

Στο σχολείο η μικρή Ρένα συνειδητοποίησε πως τραγουδούσε σωστά. Καμιά φορά, μάλιστα, έπαιρνε μια βούρτσα, την «βάφτιζε» μικρόφωνο και στηνόταν μπροστά στον καθρέφτη τραγουδώντας. Μια ακατανίκητη δύναμη την οδηγούσε από τότε σε αυτό για το οποίο ήταν γεννημένη, το τραγούδι.

Τελείωσε το Δημοτικό και δεν συνέχισε τις σπουδές της, αλλά άρχισε να απασχολείται σε διάφορες εργασίες. Το 1960 παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, αλλά ο γάμος τους κράτησε δύο χρόνια.

 

 

 

Οι σταθμοί στην καριέρα της

To 1968 δούλευε στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε περάσει μήνας από τότε που άρχισε να δουλεύει στο μαγαζί και κάποιο βράδυ την ακούει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στο δίσκο «ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

 

 

Το πρώτο τραγούδι που είπε ήτανε το «Δώσε μου το στόμα σου» το γνωστό «Χελιδονάκι». Και μετά το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο». Ακολουθούν στη δισκογραφία «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, και συμμετείχε στους δίσκους «Ώρες» και «Θαλασσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου . Το επόμενο καλοκαίρι πάλι με τον Πουλόπουλο στην «Αθηναία». Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν. Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.

 

 

 

Στη μικρή και μεγάλη οθόνη

Στο σινεμά η Ρένα Κουμιώτη δεν έκανε πολλές εμφανίσεις, όμως οι δύο από εκείνες τις παρουσίες της, στις ταινίες «Μια τρελή… τρελή… σαραντάρα» (1970) του Γιάννη Δαλιανίδη και «Η Θεία μου η Χίπισσα» (1970) του Αλέκου Σακελλάριου, ήταν αρκετές για να την εκτοξεύσουν, προς τα πιο νέα ακροατήρια, φέρνοντας τη φωνή της, σταδιακά, μέχρι τις μέρες μας.

Στην πρώτη ταινία η Κουμιώτη λέει το «Δώσε μου το στόμα σου» από τον «Δρόμο», ενώ στη δεύτερη «Το κερί μου έλυωσε» (Μίμης Πλέσσας-Άννυ Σακελλαρίου). Όταν, δε, θα έλεγε και «Το καινούργιο μου φεγγάρι» (Μίμης Πλέσσας-Άκος Δασκαλόπουλος), όπως και το «Αγαπιόμασταν» (Γιώργος Κριμιζάκης-Σώτια Τσώτου), στο σίριαλ «Δυο Ξένοι…», το 1997, η «Τρέλα» θα κορυφωνόταν, με τα CD να κόβονται κατά χιλιάδες.

 

 

Μια αντί – σταρ

Το 1974 βρέθηκε για δουλειά στον Καναδά όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1983 η παρουσία της τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις ήταν επιλεκτική, κυρίως σε καλοκαιρινές συναυλίες αλλά και μουσικές σκηνές.

«Θεωρώ την απουσία σημαντικότερη της παρουσίας, απ’ το να μην έχεις τίποτα να πεις. Έκανα πέντε πράγματα, ας μην τα κάνω σκόνη», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της.

Ωστόσο, παρότι η τύχη τής χαμογέλασε στα επαγγελματικά της, δεν συνέβη το ίδιο και με την προσωπική της ζωή. Η τραγουδίστρια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και από τον περασμένο Νοέμβριο διέμενε στο Γηροκομείο Αθηνώνσε διπλανό δωμάτιο με τη Μαίρη Λίντα. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, έφυγε από τη ζωή ο πρωτότοκος γιος της, Νίκος Σαββίδης, από ανακοπή καρδιάς και η εκείνη δεν παρευρέθηκε στην κηδεία του, καθώς οι δυνατές συγκινήσεις δεν της επέτρεπαν να γνωρίζει για την απώλεια του. Οι φίλοι και θαυμαστές της την αποχαιρέτησαν πριν λίγες ημέρες το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

[Φωτογραφικό υλικό από τον λογαριασμό της Ρένας Κουμιώτη στο Facebook]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ