Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ο Νικόλας Σωτηρίου ο μοναδικός Έλληνας χορευτής στο διασημότερο διαγωνισμό χορού του κόσμου

Δημοσιεύθηκε

στις


Το Prix de Lausanne 2024 διεξάγεται από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, στο Théâtre de Beaulieu στη Λωζάνη.

Το Prix de Lausanne είναι ένας από τους πιο διάσημους διαγωνισμούς στον κόσμο του χορού. Πραγματοποιείται για μια ολόκληρη εβδομάδα στην Ελβετία. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους διαγωνισμούς χορού, οι υποψήφιοι δεν κρίνονται μόνο για τις εμφανίσεις τους την ημέρα, αλλά και για την πρόοδό τους όλη την εβδομάδα. Για τέσσερις ημέρες, ολοκληρώνουν μαθήματα κλασικού και σύγχρονου χορού, καθώς και προπονήσεις με παραλλαγές στη χορογραφία τους πολύ συχνά μπροστά στην κριτική επιτροπή. Οι επιλογές πραγματοποιούνται την Παρασκευή, όπου κάθε μαθητής παίρνει την κλασική του παραλλαγή και τη σύγχρονη παραλλαγή του, την οποία έχει επιλέξει από μια λίστα που καθιερώθηκε από το Prix de Lausanne. Γύρω στους είκοσι επιλέγονται για τον τελικό, που γίνεται την επόμενη μέρα, με την ίδια διαδικασία.

Ευρέως ανοιχτό στο κοινό, το Prix de Lausanne δημοσιοποιεί όλες τις εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων της εβδομάδας. Οι επιλογές και ο τελικός μεταδίδονται επίσης ζωντανά στο Διαδίκτυο, καθώς και επτά ώρες μαθήματα και προπονητική κάθε μέρα της εβδομάδας. Διάφορες εκδηλώσεις γίνονται παράλληλα, όπως ο διαγωνισμός για νέους χορογράφους ή ένα γκαλά την επόμενη μέρα του τελικού, για μια ακόμη πιο έντονη εβδομάδα χορού.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 18 ετών κατά τη στιγμή του Βραβείου, επομένως εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκπαίδευση. Τα βραβεία είναι με τη μορφή υποτροφιών σε σχολές χορού κύρους, ή σε επαγγελματικές εταιρείες για τους μεγαλύτερους.

Ο μοναδικός Έλληνας που συμμετέχει στο Prix de Lausanne 2024 είναι ο 18χρονος Νικόλας Σωτηρίου

Με μια βαλίτσα στα χέρια από επτά χρονών περιγράφει σε εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας πως «Για εμένα, ο χορός είναι ελευθερία, συγκίνηση, χαρά, τρόπος έκφρασης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι κατάθεση ψυχής. Όταν χορεύω ξεχνάω τα πάντα. Οι κινήσεις είναι οι λέξεις που συνθέτουν τα συναισθήματα που νιώθω». Όπως ο ίδιος εκμυστηρεύεται, το ταξίδι αυτό, παρά την αγάπη και την αφοσίωσή του στον χορό, συνοδεύτηκε από αρκετές δυσκολίες και πολλές αντιδράσεις, καθώς στη χώρα μας. όπως επισημαίνει, το μπαλέτο, ακόμα και σήμερα, θεωρείται «γυναικεία υπόθεση».  Ο Νικόλας διαγωνίζεται με τον αριθμό 422 και εμείς του ευχόμαστε να γυρίσει στην πατρίδα με τη βαλίτσα του γεμάτη εμπειρίες και βραβεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ