Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Οδοιπορικό στα μνημεία της Μεταμόρφωσης (α’ μέρος)

Δημοσιεύθηκε

στις


Προχωρώντας στο οδοιπορικό μας στους δημους των βορείων προαστίων έχοντας ως οδηγό το πρόγραμμα καταγραφής των χώρων πολιτιστικής κληρονομίας σήμερα βρισκόμαστε στο Δήμο Μεταμόρφωσης.

Από τις αρχαιότερες εστίες ζωής στην Αττική

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου Αττικής και στα όριά του συγκεντρώνει 29.891 κατοίκους. Αποτελεί την ιστορική συνέχεια μιας από τις αρχαιότερες εστίες ζωής στην ενδοχώρα της αττικής γης. Ειδικότερα, η παρουσία ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην περιοχή χρονολογείται περίπου 4.600 χρόνια πριν. Κατά την αρχαιότητα, στη θέση της σημερινής Μεταμόρφωσης βρισκόταν ο αρχαίος δήμος Συπαληττού της Κεκροπίδας φυλής.
Κατά τους χριστιανικούς χρόνους, η πόλη ονομαζόταν «Κουκουβάουνες». Κάποιοι θεωρούν ότι το όνομα αυτό προέρχεται από την κουκουβάγια ενώ άλλοι από τη λέξη «κουκούβα», που σημαίνει άριστο είδος σταφυλιού το οποίο ευδοκιμούσε στην περιοχή. Έως το 1934 υπαγόταν διοικητικά στο Δήμο της Αθήνας. Από το 1934 αποτέλεσε αυτοδιοικούμενο οργανισμό με το όνομα «Κοινότητα Κουκουβαούνων». Το 1957 μετονομάστηκε σε «Κοινότητα Μεταμορφώσεως», παίρνοντας το όνομα του ομώνυμου ιερού καθεδρικού ναού της, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ το 1972 αναγνωρίστηκε ως «Δήμος Μεταμορφώσεως». Κατά το παρελθόν, ήταν ένα γραφικό χωριό στην εξοχή των Αθηνών και αποτελούσε φημισμένο τόπο αναψυχής των Αθηναίων, τόσο λόγω του καλού της κλίματος όσο και λόγω των πολλών ταβερνών που υπήρχαν στην περιοχή.
Σήμερα, έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο Δήμο με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Διαθέτει πολλά εμπορικά μαγαζιά, πάρκα, πλατείες και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Νέος Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Ο Νέος Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος θεμελιώθηκε στις 6 Αυγούστου 1985 στη φερώνυμη μεγάλη πλατεία της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγάλο και επιβλητικό οικοδόμημα, άριστο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, που δεσπόζει σε όλο τον ανοιχτό περιβάλλοντα χώρο. Τα εγκαίνια του ναού τελέστηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2010.

Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην οδό Προφήτη Ηλία 20. Θεμελιώθηκε το 1971 και αποπερατώθηκε το 1976. Το οικοδόμημα του ναού διακρίνεται για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική του. Είναι δημιούργημα μιας ομάδας τριών Ελλήνων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι ακολούθησαν ως πρότυπο το οικοδόμημα του ορθόδοξου ναού του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά. Τα εγκαίνια του ναού τελέστηκαν στις 16 Νοεμβρίου 1997.

Συνεχίζεται…



*‬Πηγή ‬αποτέλεσε‭ ‬ο‭ ‬Σύνδεσμος‭ ‬Βιώσιμης‭ ‬Ανάπτυξης‭ ‬Πόλεων‭.

** H εν λόγω εργασία-έρευνα έγινε από το Σύνδεσμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης στην Β.-Β.Α. Περιφέρεια Αττικής με τίτλο “Καταγραφή των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή των Δήμων-μελών του Συνδέσμου”.
Για την ολοκλήρωση του συνεργάστηκαν πληθώρα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων (ιστορικοί-φιλόλογοι) και απαιτήθηκε πολύωρη εργασία συλλογής και τεκμηρίωσης στοιχείων (βιβλιογραφία, διαδίκτυο, επαφές με δήμους και φορείς). Στόχος ήταν η κατά το δυνατό πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη καταγραφή της της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων-Μελών του Συνδέσμου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ