Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Κινηματογράφος: Σαν σήμερα το 1895 προβάλλεται η πρώτη κινηματογραφική ταινία διάρκειας ενός λεπτού

Δημοσιεύθηκε

στις

Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 1895 οι Αδελφοί Λυμιέρ (Lumières) δημιούργησαν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν δημόσια την πρώτη κινηματογραφική ταινία  « Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ » , η οποία διαρκεί ένα λεπτό. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του.

Λουί και Ογκίστ Λυμιέρ: Οι πατέρες του κινηματογράφου

Αν και πολλά αμερικάνικα βιβλία θεωρούν πατέρα του σινεμά τον Έντισον, εν τούτοις, τείνει να επικρατήσει η παραδοχή της πατρότητας των αδερφών Λυμιέρ.

Γεννήθηκαν στην Μπεζανσόν της Γαλλίας ενώ μεγάλωσαν στην πόλη της Λυών. Ο πατέρας τους υπήρξε ιδιοκτήτης εργοστασίου, το οποίο κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη, στο οποίο εργάστηκαν και οι δύο: ο Λουί Λυμιέρ ως φυσικός και ο Ωγκύστ Λυμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Μετά την απομάκρυνση του πατέρα τους το 1892, ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες, μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής.

Στη Γαλλία, οι αδελφοί Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ, βασιζόμενοι στο κινητοσκόπιο των Ντίκσον και Έντισον, εφηύραν τον κινηματογράφο που αποτελούσε μία φορητή κινηματογραφική μηχανή, λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, έκαναν και την πρώτη δημόσια προβολή, στο Παρίσι. Τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν συνολικά 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά, μία σκηνή της καθημερινότητας.

Τον επόμενο χρόνο, προώθησαν την εφεύρεση τους στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Οι ίδιοι θεώρησαν πως ο κινηματογράφος ήταν ήσσονος σημασίας και πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζωρζ Μελιέ. Αργότερα στράφηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και το 1903 επινόησαν την πρώτη έγχρωμη φωτογραφική διαδικασία (Autochrome Lumière), η οποία άρχισε να διατίθεται εμπορικά το 1907.[5]

Η επιχείρηση των αδελφών Λυμιέρ ήταν  από τις μεγαλύτερες εταιρείες φωτογραφικών ειδών στην Ευρώπη, μέχρι την συγχώνευσή της με την εταιρεία Ilford.

Μπορείτε να δείτε την πρώτη κινηματογραφική ταινία στον παρακάτω σύνδεσμο : https://www.youtube.com/watch?v=Ao1dx7gMqow

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ