Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος: Περιήγηση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο π. Σωτήριος Αλεβιζάκης παρουσιάζει αποκλειστικά στον Χ-τύπο την ιστορία και το έργο του πιο μεγάλου κέντρου επιμόρφωσης και συμβουλευτικής της Μητρόπολης

Ο Ιερός Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος αποτελεί όχι μόνο ένα “στολίδι” για την πόλη της Μεταμόρφωσης, αλλά και έναν φορέα που πράττει ουσιαστικό έργο. Το Πνευματικό Κέντρο που τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του ναού και είναι ένα “σημείο συνάντησης” του πολιτισμού, της μόρφωσης και φυσικά, του Λόγου της Εκκλησίας.

Ο Χτύπος ήρθε σε επαφή με τον Αιδεσ/το Πρωτοπρεσβύτερο, Σωτήριο Αλεβιζάκη, Πρόεδρο του Κέντρου, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στη δημοσιογράφο Ιφιγένεια Μπελή για την ιστορία και την προσφορά του, παρουσιάζοντας την ποικιλία των σχολών που το συναποτελούν, αλλά και κάνοντας περιήγηση στους εντυπωσιακούς χώρους του.

Οι υποδομές του Κέντρου

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το Πνευματικό Κέντρο τοποθετείται στον υπόγειο χώρο του Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, επί της οδού Χλόης και Οδυσσέως. Σύμφωνα με τον π. Σωτήριο, προτού χτιστεί το Κέντρο στο σημείο δεν υπήρχε τίποτα, παρά μόνο χώμα. Στην πορεία, ο Μητροπολίτης έλαβε μια επιχορήγηση και αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί για την ίδρυσή του.

Πρόκειται για έναν χώρο 1000 τ.μ., με 4 αίθουσες διδασκαλίας και έναν μεγάλο συνεδριακό χώρο. Τις εντυπώσεις κλέβουν τόσο το Αρχονταρίκι, όπου προσέρχονται οι επίσημοι καλεσμένοι, όσο και το Κειμηλιαρχείο, που περιέχει μια πλούσια συλλογή θρησκευτικών κειμηλίων, ενώ άξιο θαυμασμού είναι το Παρεκκλήσιο του Οσίου Παϊσίου. Φυσικά, εντός του Κέντρου υπάρχει κουζίνα και μπάνια για την εξυπηρέτηση καθηγητών, μαθητών και καλεσμένων.

Σύμφωνα με τον π. Σωτήριο, οι συμμετέχοντες είναι ως επί το πλείστον νέοι, φτάνοντας σχεδόν το 80%, ενώ υπάρχει συμμετοχή και από περιοχές εκτός Μεταμόρφωσης. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις την περίοδο που διανύουμε, η πανδημία αναγκάστηκε να “κλείσει” και το Κέντρο την περίοδο της καραντίνας, κάτι που όμως δεν πτόησε όσους ήθελαν να λάβουν μέρος με αποτέλεσμα τον Σεπτέμβρη η προσέλευση να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Συνεχίζουν ακάθεκτα τα Κατηχητικά Σχολεία

Είναι γεγονός ότι σταθερή αξία του Κέντρου αποτελούν τα Κατηχητικά Σχολεία, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιούνται συναντήσεις μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με τους Ιερείς και Κατηχητές του Ναού, κάθε Σάββατο Μετά τη Θεία Λειτουργία. Στις συναντήσεις αναλύονται θέματα εκκλησιαστικού περιεχομένου, αλλά υλοποιούνται και δημιουργικές δριαστηριότητες, (π.χ. ζωγραφική), επισκέψεις σε χώρους θρησκευτικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος κ.λπ.

Κοινωνικό Φροντιστήριο για τα παιδιά που έχουν ανάγκη

Δεδομένη την οικονομική κρίση που συνεχίζει εδώ και χρόνια να πλήττει την κοινωνία μας, ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος προχώρησε στην ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστηρίου.

Το φροντιστήριο λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο, με πρωτοβουλία της πρώην διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου κ. Κωνσταντακοπούλου – Καραμπάτσου. Διδάσκονται μαθήματα Δημοτικού, Γυμνασίου αλλά και Λυκείου, καθημερινά και εντελώς δωρεάν από 25 εθελοντές καθηγητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ικανοποιητικό ποσοστό των παιδιών έχει καταφέρει να εισαχθεί σε κάποιο ΑΕΙ, φτάνοντας ακόμα και τους 20 επιτυχόντες σε μια χρονιά.

Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Παραδοσιακών Οργάνων

Για 6η συνεχόμενη χρονιά η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής προσφέρει σπουδές υψηλού επιπέδου με καταξιωμένους καθηγητές αλλά και νέους μουσικούς με ταλέντο και μεταδοτικότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, και κατ’ επέκταση τα πτυχία που χορηγούνται μετά το πέρας της 5ετούς φοίτησης είναι ισότιμα με αυτά των ΤΕΙ. Στο δυναμικό της υπάρχουν 47 καθηγητές και 235 σπουδαστές.

Στο Πνευματικό Κέντρο έχει την ευκαιρία κανείς να μάθει και παραδοσιακά όργανα, κάτι που όπως αναφέρει ο π. Σωτήριος “δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται από το κράτος”, που σημαίνει πως δίνεται μια πιστοποίηση, αλλά δεν είναι ισότιμη με πανεπιστημιακό τίτλο. Επισημαίνεται πως η εισαγωγή στις Σχολές γίνεται με προαγωγικές εξετάσεις, ενώ διεξάγονται και κατατακτήριες και απολυτήριες εξετάσεις. Τέλος, αξιοσημείωτο κομμάτι των δράσεων του Κέντρου αποτελεί και η Σχολή Αγιογραφίας, η οποία φιλοξενεί 30 μαθητές.

Η Χορωδία που κρατά ζωντανή την παράδοση

Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί η 50μελής Χορωδία που δραστηριοποιείται εντός του Πνευματικού Κέντρου. Μέλη όλων των ηλικιών, ενώνουν τις φωνές τους και την αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική, και ενισχύονται από τους «Ἄδοντες καί Ψάλλοντες» προκειμένου να διαδόσουν την παράδοση αυτή, μέσω της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, πως το Κέντρο έχει εντάξει στις δράσεις του και τα ευρωπαϊκά μουσικά όργανα (π.χ. πιάνο), ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στην ένταξη παιδιών σε μουσικά σχολεία.

Κέντρο Μάθησης Μεταπτυχιακών Σπουδών

Η συνεργασία μεταξύ τoυ Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού “κρατά” μέχρι και σήμερα, με την δεύτερη να παραχωρεί αίθουσες από το Πνευματικό Κέντρο για τη λειτουργία του Κέντρου Μάθησης. Το Κέντρο εξυπηρετεί Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) του εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογίας και για συναντήσεις των φοιτητών του συμβατικής φύσεως Διδακτορικού Προγράμματος Θεολογίας με τους επιβλέποντες Καθηγητές.

Στο πλευρό των μελλονύμφων και γονέων – αναδόχων

Αρχικά, στις συνάξεις που αφορούν το γάμο, οι πατέρες του Ναού αναλύουν την ακολουθία του Γάμου και εξηγούν στους μελλονύμφους τα κρυμμένα θεολογικὰ μηνύματα και τους συμβολισμούς που αυτή περιέχει. Με αυτόν τον τρόπο, οι μελλόνυμφοι κατανοούν την τεράστια σημασία του Μυστηρίου του Γάμου. Σε δεύτερη φάση, καλούν ξανά το ζεύγος μετά το γάμο, έτσι ώστε να συζητήσουν τους ενδεχόμενους προβληματισμούς τους και να τους δώσουν νέες συμβουλές για την πορεία.

Όσον αφορά το μυστήριο της Βάπτισης, οι γονείς και ο ανάδοχος (νονός) του παιδιού προσέρχονται στο Ναό ώστε να μάθουν με λεπτομέρειες το εισαγωγικό αυτό μυστήριο, ενώ και σε αυτή την περίπτωση μετά τη Βάπτιση πραγματοποιείται επιπλέον συζήτηση και συμβουλευτική.

Σε όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, στη δράση του Πνευματικού Κέντρου έρχονται να προστεθούν εκδηλώσεις (π.χ. προβολές ταινιών) και ομιλίες, κηρύγματα με εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ενώ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποιούνται σεμινάρια, στα οποία παρέχονται και κρατικές πιστοποιήσεις.

Το ξεχωριστό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γέροντα Παϊσίου

Τέλος, σημαντικό κομμάτι του Πνευματικού Κέντρου αποτελεί το Παρεκκλήσιο του Αγίο Γέροντα Παϊσίου, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες να στολίζουν τους τοίχους. Μάλιστα, ο π. Σωτήριος μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία ίδρυσής του: “Δεν μπορούσαμε να αποφασίσουμε που να αφιερώσουμε το Παρεκκλήσιο. Την ημέρα που υπήρχε έντονη συζήτηση γύρω από αυτό και λέγαμε πως έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση, ακούσαμε στα μέσα την ανακοίνωση ότι ο Γέροντας Παΐσιος ανακηρύχθηκε Άγιος. Και τότε ήταν σα να ήρθε ένα μήνυμα και κατευθείαν είπαμε να το αφιερώσουμε σε αυτόν.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ