Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ευγενία Ζωγράφου: Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής αποχαιρετά την πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχο της πόλης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ευγενία Ζωγράφου ήταν η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στο Ηράκλειο Αττικής, υπηρετώντας τον Δήμο και τους δημότες την δεκαετία του ’80.

Γέννημα θρέμμα Ηρακλειώτισσα, έφυγε σε ηλικία 85 ετών στο Βαθύ της Σάμου όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Σε κείμενο που μοιράστηκε ο Δήμος αναφέρονται τα εξής για τη ζωή και το έργο της:

Η Ευγενία-Σοφία Γιαννοπούλου-Ζωγράφου (όπως ήταν το πλήρες της όνομα), γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1938 και ήταν κόρη του γιατρού Σωκράτη Γιαννόπουλου και της Ευρυδίκης Μαντζαβίνου. Ο πατέρας της Σωκράτης (1903-1973) καταγόταν από το χωριό Σκάρμιγκα (νυν Μεταμόρφωση) της επαρχίας Βουφράδος της Πηλίας Μεσσηνίας και ήταν γιος του Παναγιώτη Γιαννόπουλου και της Σοφίας, το γένος Φράγκου. Η μητέρα της Ευρυδίκη (1909-1982) μαθήτρια του Ζαππείου Παρθεναγωγείου της Πόλης και απόφοιτος του Αρσακείου Αθηνών, ήταν κόρη της Γαλλοαυστριακής Μαργαρίτας Κάιζερ και του Κεφαλλονίτη Κων/νου Μαντζαβίνου και είχε γεννηθεί στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης. Το ζεύγος Γιαννόπουλου παντρεύτηκε το 1929 και εγκαταστάθηκε το 1930 στο Ηράκλειο, μόλις απόχτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Τάκη. Η Ευρυδίκη και ο Σωκράτης Γιαννόπουλος στα χρόνια της Κατοχής, υπήρξαν δραστήρια μέλη της Εθνικής Αντίστασης και της Αλληλεγγύης Ηρακλείου και στα χρόνια του Εμφύλιου περιέθαλπαν με κίνδυνο της ζωής τους πληγωμένους αντάρτες στο σπίτι του Νίκου του Λίβα, γι΄αυτό και φυλακίστηκαν.

Η Ευγενία Γιαννοπούλου υπήρξε άριστη μαθήτρια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου του Νέου Ηρακλείου Αττικής και βραβευμένη με πολλούς επαίνους, πήρε απολυτήριο και από το Γυμνάσιο της Ν.Ιωνίας. Φοίτησε στη Φιλοσοφική και Αρχαιολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και αποφοίτησε από εκεί στις 29 Μαρτίου του 1962. Από το ίδιο έτος άρχισε να εργάζεται ως αρχαιολόγος στο Μουσείο της Ακρόπολης και το 1963 ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων του ίδιου Μουσείο, που στεγαζόταν τότε στο Φάτιχ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς. Επίσης, λίγο πριν την Επταετία, εργάστηκε ως φιλόλογος στο Α΄Γυμνάσιο του Ηρακλείου Αττικής, το οποίο την εποχή εκείνη λειτουργούσε μόνο απόγευμα και ελλείψει κτιρίου στεγαζόταν προσωρινά στο κτίριο του Α΄Δημοτικού Σχολείου.
Εκτός από τη μεγάλη πνευματική καλλιέργεια που είχε, διέθετε και μεγάλη αγωνιστική διάθεση για το καλό του τόπου!… Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ποιήτρια με πολλές ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της , συγγραφέας ιστορικών βιβλίων βασισμένων στο ερευνητικό έργο του Γρ.Καμπούρογλου, μεταφράστρια και κριτικός βιβλίων. Εργάστηκε αμέσως μετά την Επταετία για πολλά χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Τμήμα Απαλλοτριώσεων, επί Μελίνας Μερκούρη. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τα κοινά του Δήμου Ηρακλείου, εκλέχτηκε Δημοτική Σύμβουλος και υπηρέτησε τον Δήμο ως Αντιδήμαρχος, επί Δημαρχίας Γιώργου Γρηγοριάδη, την περίοδο 1/1/87-31/12/1990.

Έχει αφήσει το δικό της στίγμα και έχει γράψει την προσωπική της ιστορία όχι μόνο στο Ηράκλειο Αττικής, αλλά και γενικότερα στον ελληνικό τόπο.
Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ