Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Ο εορτασμός των Θεοφανίων 2024 στα Βόρεια Προάστια [Φωτορεπορτάζ]

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κατάνυξη και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός ανήμερα των Θεοφανίων (Σάββατο 6 Ιανουαρίου) στους Δήμους του Βορείου τομέα Αττικής.

Ο κάθε Δήμος γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα Φώτα -άλλοι με τον καθαγιασμό των Υδάτων σε άλση, άλλοι σε δημοτικά κολυμβητήρια, άλλοι σε πλατείες. Στις τελετές παρευρέθηκαν Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και υπουργοί. Πρόθυμοι νέοι (και όχι μόνο) βούτηξαν με θέληση στα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Παρακάτω θα διαβάσετε πώς γιόρτασε ο κάθε Δήμος ξεχωριστά τα Θεοφάνια, με τη συνοδεία φωτογραφικού υλικού.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Χοροστάτησε τον Όρθρο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ παρουσία του Δημάρχου Παναγιώτη Μανούρη, του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογου κ.ά. Η ακολουθία του Καταγιασμού τελέστηκε στη λίμνη του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας.

 

Δήμος Ηρακλείου Αττικής

Η Μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων τιμήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πρασίνου Λόφου Ηρακλείου Αττικής. Το πρωί τελέστηκε ο εόρτιος Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια κλήρος και λαός μεταφέρθηκαν στην πλατεία πλησίον του ναού, όπου και τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων. Το παρών πολλοί πιστοί καθώς και οι τοπικές αρχές, με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαο Μπάμπαλο, τους κ. αντιδημάρχους, τους κ. επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

 

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Με παρουσία χιλιάδων πολιτών και τη συμπαράσταση όλου του κλήρου της πόλης τελέστηκε  ο εορτασμός των Θεοφανίων από τον Μητροπολίτη κ. κ. Γαβριήλ. Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου και Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ενώ για πρώτη φορά παρευρέθη στον Αγιασμό των Υδάτων και ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης.

 

Δήμος Μεταμόρφωσης

Στη Μεταμόρφωση οι εκδηλώσεις του εορτασμού πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του Δημάρχου, κ. Ευστράτιου Σαραούδα, και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεταμόρφωσης. Κατά τις 10:00 έγινε Ακολουθία Αγιασμού των Υδάτων στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κατά τις 11:00 έλαβε χώρα η Κατάδυση του Τίμιου Σταυρού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Μεταμόρφωσης. Η τελετή πλαισιώθηκε από πλήθος κόσμου και συνοδεύτηκε από τη μουσική της Φιλαρμονικής του Δήμου.

 

Δήμος Αμαρουσίου

Στο Μαρούσι η λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων συλλόγων της πόλης. Ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων στην πλατεία Αγίας Λαύρας με τη συμμετοχή εκατοντάδων Μαρουσιωτών. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης παρευρέθηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Αθμονέων, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού μεγάρου.

 

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης

Παρουσία του Δημάρχου της πόλης, Μάριου Ψυχάλη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και εκατοντάδων δημοτών, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Λυκόβρυσης, ενώ ακολούθως πραγματοποιήθηκε ο καθαγιασμός των υδάτων στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Λυκόβρυσης. Πλήθος παιδιών, μελών των δομών του ΠΕΑΠ, βούτηξαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, ενώ ο Δήμαρχος μοίραζε αναμνηστικά και ευχές σε όλους.

 

Δήμος Κηφισιάς

Η γιορτή των Θεοφανίων τελέστηκε στο Άλσος Κεφαλαρίου (συγκεκριμένα στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος), όπου έριξαν στη λίμνη τον σταυρό ο πρωτοσύγγελος αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, Βασίλης Ξυπολυτάς. Τον σταυρό “έπιασε” ο Παραολυμπιονίκης πρωταθλητής του στίβου Μιχάλης Σεΐτης, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη τιμή για την πόλη. Δίπλα στον νέο Δήμαρχο, Βασίλη Ξυπολυτά, βρέθηκαν οι νεοεκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενώ την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κος. Κωστής Χατζηδάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, κα. Λουκία Κεφαλογιάννη κ.ά.

 

Δήμος Πεντέλης

Όσον αφορά τον εορτασμό του Δήμου Πεντέλης, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δοξολογίες στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας στα Μελίσσια, στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ Πεντέλης και στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, με παρουσία πλήθους κόσμου καθώς και των Αντιδημάρχων στις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες. Η τελετή αγιασμού των Υδάτων έγινε στο Διασχολικό Αθλητικό Κέντρο – Δημόσιο Κολυμβητήριο Μελισσίων, με τη Δήμαρχο, Νατάσσα Κοσμοπούλου, να βραβεύει τα παιδιά που βούτηξαν στην πισίνα για να πιάσουν τον σταυρό.

\

Δήμος Βριλησσίων

Ο εορτασμός των Θεοφανείων πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου στα Βριλήσσια. Το «παρών» στον εορτασμό έδωσε ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δ. Βριλησσίων Κ. Βαφειάδης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης. Μετά την ακολουθία, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και ο Δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για ζητήματα που αφορούν τα Βριλήσσια αλλά και την αυτοδιοίκηση.

Δήμος Χαλανδρίου

Στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Ν. Πέρκιζας» γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στο Χαλάνδρι, με την καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων, παρουσία του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη, αιρετών και πολιτών. Μαθητές και μαθήτριες των ακαδημιών κολύμβησης του Δήμου βούτηξαν για τον σταυρό, τον οποίο έπιασε η μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Χαλανδρίου, Ιόλη Κοτενίδη. Την τελετή πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου με κάλαντα και γιορτινές μελωδίες.

 

Δήμος Αγίας Παρασκευής

Με λαμπρότητα τελέστηκε η Δοξολογία των Θεοφανειών της Αγίας Παρασκευής στον ομώνυμο Ιερό Ναό, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ Γιάννη Σταθόπουλου, Γιώργου Οικονόμου, Κώστα Τσιαμπά, δημοτικών συμβούλων καθώς και πλήθος κόσμου.

Δήμος Γαλατσίου

Με επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο Αγιασμός των Υδάτων στην πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Γαλατσίου στο Άλσος Βεΐκου, ανήμερα της εορτής των Θεοφανίων. Τον καθιερωμένο Αγιασμό των Υδάτων τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης π. Τίτος Γαρεφαλάκης, ευχόμενος σε όλους υγεία και ομόνοια. Την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ακολούθησαν πολλοί νεαροί κολυμβητές και νεαρές κολυμβήτριες, αλλά τελικά τον σταυρό έπιασε μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου, στην οποία ο Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, απένειμε έναν σταυρό τιμής ένεκεν.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ