Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Δέντρα με πίκλες, τυχεροί αριθμοί και… σκούπες – 5 Ασυνήθιστα χριστουγεννιάτικα έθιμα από όλο τον κόσμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα Χριστούγεννα είναι μια παγκόσμια γιορτή. Γιορτάζονται ωστόσο διαφορετικά από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το κλίμα, μετον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα. Κάθε χώρα έχει τα δικά της Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Αν και πολλοί τα ξεχνούν ή τα θεωρούν ξεπερασμένα, κάποιοι άλλοι τα αναβιώνουν κρατώντας ζωντανά τα έθιμα του τόπου τους. Λίγο πριν αφήσουμε πίσω μας τον ”Παλιό τον χρόνο” σας μεταφέρουμε μερικά ασυνήθιστα Χριστουγεννιάτικα έθιμα άλλων λαών.

Πορτογαλία: Έθιμο Consoda

Το πρωί των Χριστουγένννων οι Πορτογάλοι κάνουν τη λεγόμενη consoda δηλαδή χριστουγεννιάτικο πρωινό για τους νεκρούς. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν πως τιμούν όσους έχουν φύγει από τη ζωή. Συγκεκριμένα, το πρωί των Χριστουγέννων στήνουν μια μικρή γιορτή σε κάθε σπίτι και στο τραπέζι βάζουν επιπλέον καθίσματα και σερβίτσια για τις ψυχές των νεκρών.   Το δείπνο τους συνήθως περιλαμβάνει ψάρια, γαλοπούλα με λαχανικά και λουκάνικα

Ισπανία: Τυχεροί Αριθμοί – Χριστουγεννιάτικο δώρο μιας ζωής

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, η Εθνική Λοταρία της Ισπανίας δίνει το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό της χρονιάς: «El Gordo» ή «The Fat One». Έχει γίνει ένα τεράστιο κοινωνικό γεγονός, συνήθως στις 22 Δεκεμβρίου, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται με δεκάδες λαχεία ο καθένας, με μεγάλες ελπίδες να είναι ένας από τους τυχερούς. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι αριθμοί του λαχείου τραγουδιούνται παραδοσιακά από μια χορωδία είκοσι δύο μαθητών και ολόκληρη η χώρα ουσιαστικά στέκεται ακίνητη με τις ελπίδες για το χριστουγεννιάτικο δώρο μιας ζωής.

Ιαπωνία : Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο

Στην Ιαπωνία αντί για γαλοπούλα προμηθεύονται για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μια “γαβάθα” KFC. Τα Χριστούγεννα έχουν να κάνουν με το φαγητό και στην Ιαπωνία, αυτό το φαγητό συνδέεται με τρία γράμματα: KFC. Ο κόσμος συρρέει στην αμερικανική αλυσίδα φαστ φουντ KFC για να φάει Η παράδοση της κατανάλωσης «τηγανητού χριστουγεννιάτικου κοτόπουλου» ξεκινά από μια εκστρατεία μάρκετινγκ το 1974 – και μέχρι σήμερα, η KFC καταγράφει τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι Νορβηγοί και οι σκούπες τους

Ένα αρκετά περίεργο έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Νορβηγία. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι Νορβηγοί κρύβουν όλες τις σκούπες τους από το σπίτι προκειμένου να μην τις βρουν οι…μάγισσες τη νύχτα, τις κλέψουν και πετάξουν. Αυτό το βασίζουν σ’ ένα νορβηγικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο οι μάγισσες καβαλάνε τις σκούπες τους και πετούν στον ουρανό τρομοκρατώντας τον κόσμο. Μερικοί ακόμα πιο ακραίοι φτάνουν στο σημείο ακόμα και να πυροβολήσουν στον αέρα βγάζοντας στο παράθυρο μόνο το κεφάλι τους, ώστε να δείξουν στις μοχθηρές μάγισσες, ποιος είναι το «αφεντικό» του σπιτιού.

ΗΠΑ: Δέντρο με πίκλες

Στις ΗΠΑ το έθιμο προστάζει τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να τα στολίζουν και με στολίδια- πίκλες. Εικάζεται ότι το συγκεκριμένο έθιμο έχει τις ρίζες του στον Αμερικανικό Εμφύλιο, όταν ένας κρατούμενος που λιμοκτονούσε την ημέρα των Χριστουγέννων ζήτησε μία πίκλα για να μην πεθάνει.Πρόκειται για την ιστορία του John C. Lower ο οποίος τελικά έζησε αφού ο φρουρός του έδωσε μία πίκλα και λέγεται πως αφότου απελευθερώθηκε κάθε Χριστούγεννα, έκρυβε μία πίκλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ