Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Άνοιξε η αυλαία της 70ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Σάββατο 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 70ης Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς στο Άλσος Κηφισιάς “Δημήτρης Ζωμόπουλος”, από τον δήμαρχο, κ. Βασίλη Ξυπολυτά και τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Άκη Σκέρτσο.

Ο κ. Ξυπολυτάς, κάνοντας μικρή αναφορά στην πολυετή ιστορία του θεσμού της Ανθοκομικής επικεντρώθηκε στο μείζον ζήτημα της διατήρησης του “προφίλ” της πόλης ως κηπούπολης.

Ειδικότερα, ζήτησε από την κυβέρνηση να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες της νέας δημοτικής αρχής και να προστατεύσει το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος εστίασε στα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με την κηπουρική τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αποκάλυψε, μάλιστα, την ιδιαίτερη σχέση του με την Ανθοκομική Έκθεση καθώς, όπως ανέφερε, στον ελεύθερο χρόνο του είναι και ο ίδιος ερασιτέχνης κηπουρός, ενώ κλείνοντας εστίασε στην ανάγκη προστασίας του οικιστικού περιβάλλοντος παράλληλα με την οικοδόμηση.

Έχουμε ανάγκη το φυσικό περιβάλλον”

Η κα Έλενα Χρονοπούλου, αντιδήμαρχος Ανθοκομικής και Φιλοζωίας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως “οι άνθρωποι φεύγουν αλλά η φύση μένει, και μαζί με τη φύση περνάμε κι εμείς στην αιωνιότητα. Αυτή η Έκθεση πρέπει να δώσει ως κεντρική ιδέα την ανάγκη που έχουμε για το φυσικό περιβάλλον. Σε μια κοινωνία όπου η υψηλή τεχνολογία και η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκονται απέναντί μας, εμείς βρισκόμαστε ανάμεσα σε παραγωγούς από κάθε πλευρά της χώρας, ανθρώπους που δεν μπορούν να παραγκωνιστούν από τα μηχανήματα”.

Ευαισθητοποίηση ως προς τη σημασία του περιβάλλοντος & την κλιματική κρίση

Με τη σειρά της, η κα Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε πως είναι πολλά τα οφέλη αυτής της Έκθεσης, όπως το ότι το Άλσος μετατρέπεται σε ένα μεγάλο, φωτεινό παρτέρι δημιουργικής ανθοκομίας. “Αναδεικνύεται η πολυεπίπεδη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και οι πολίτες ευαισθητοποιούνται ως προς τη σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την κλιματική αλλαγή”. Συνέχισε λέγοντας πως “Δήμοι και Περιφέρειες, μετά τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, έχουν πλέον στα χέρια τους περισσότερα θεσμικά εργαλεία. Για τους πολίτες έχουμε ενισχύσει ακόμα περισσότερο εργαλεία, όπως είναι η έμφαση στη λογοδοσία, για να γίνονται αποδέκτες ακόμα πιο ποιοτικών υπηρεσιών από τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Έπειτα, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, σημείωσε πως “κάνει καλό η κηπουρική στην υγεία, ουσιαστικά είναι μια μορφή άσκησης. Έστω 20 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα αν κάναμε, θα σώζαμε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές”.

Η κα Ζωή Ράπτη, Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε πως “η Έκθεση αυτή μου ξυπνάει παιδικές μνήμες, καθώς ερχόμουν εδώ μετά την πατροπαράδοτη βόλτα με το μόνιππο της Κηφισιάς και αγοράζαμε τριαντάφυλλα με τον πατέρα μου”.

Οι δηλώσεις υπεύθυνων και ανθρώπων της Έκθεσης στον Χτύπο

Όπως δήλωσαν στον Χτύπο οι υπεύθυνοι της Έκθεσης, “έχουμε καινούργιους εκθέτες φέτος και ποικιλία φυτών, από μπανανιές μέχρι μπονσάι, μέχρι και πουλιά παραδείσου που λέει ο λόγος” (γέλια).

Ένας παραγωγός μάς ανέφερε πως “Εδώ και αρκετά χρόνια μας φιλοξενεί ο Δήμος της Κηφισιάς σε αυτή την όμορφη Έκθεση. Το μόνο αρνητικό φέτος είναι το ότι μας τα χάλασε ο καιρός. Προσπαθούμε με τα λουλούδια να φτιάξουμε τη διάθεσή μας ωστόσο”.

Σε ένα άλλο κιόσκι, όπου πωλούνταν κοσμήματα, η πωλήτρια εξέφρασε την κατανόησή της για τις δύσκολα οικονομικά εποχές αλλά παράλληλα την ελπίδα της για -όσο γίνεται- ικανοποιητικά έσοδα και προσέλευση του κόσμου.

Οι παρευρεθέντες

Την τελετή εγκαινίων της 70ης Ανθοκομικής Κηφισιάς τίμησαν με την παρουσία τους επίσης Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής κ. Λουκία Κεφαλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανίας κ. Εβίνα Γιακουμάτου, ο πρέσβης της Ταϊλάνδης Α.Ε. κ. Sathana, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, ο τέως Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γιώργος Θωμάκος, ο πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Βάρσος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς κ. Λίλα Παπαδημητρίου, η Δήμαρχος Πεντέλης κ. Νατάσα Κοσμοπούλου, ο Δήμαρχος Πεύκης – Λυκόβρυσης κ. Μάριος Ψυχάλης, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Γιάννης Μυλωνάκης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικής Αστυνομίας & Ύδρευσης Δήμου Διονύσου κ. Ιωάννης Τραϊφόρος.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ακόμα πρόεδροι μεγάλων οργανισμών όπως ο κ. Χάρης Δαμάσκος, Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, ο κ. Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ο κ. Γιώργος Σπηλιόπουλος, Διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ