Σε νέα φάση στοχευμένης παρακολούθησης των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές περνά η ΑΑΔΕ, με την ενσωμάτωση του μοντέλου PARE στο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis.
Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο αξιολόγησης, το οποίο θα δημιουργεί αναλυτικό οικονομικό και συμπεριφορικό προφίλ για κάθε οφειλέτη, εξετάζοντας τόσο τη δυνατότητα όσο και τη διάθεσή του να εξοφλήσει τα χρέη του προς την Εφορία.
Πώς θα λειτουργεί το νέο μοντέλο
Το μοντέλο PARE, από τα αρχικά Payment Capacity – Attitude – Recency – Event, θα αξιοποιεί στοιχεία που αφορούν εισοδήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς και περιουσιακά δεδομένα, ώστε να αποτυπώνει την πραγματική οικονομική δυνατότητα κάθε φορολογούμενου.
Παράλληλα, θα αξιολογεί τη φορολογική συμπεριφορά του οφειλέτη, την παλαιότητα των χρεών του, αλλά και σημαντικά γεγονότα που ενδέχεται να επηρεάζουν την οικονομική του κατάσταση. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η απώλεια εισοδήματος, οι δικαστικές εκκρεμότητες ή ακόμη και η πτώχευση.
Ρυθμίσεις για όσους συνεργάζονται, μέτρα για όσους δεν ανταποκρίνονται
Με βάση την πολυπαραγοντική αξιολόγηση, η φορολογική διοίκηση θα καθορίζει την καταλληλότερη στρατηγική για κάθε περίπτωση.
Για τους οφειλέτες που εμφανίζουν δυνατότητα και διάθεση συνεργασίας, θα προτείνονται ρυθμίσεις ή εξωδικαστικές λύσεις. Αντίθετα, όσοι δεν ανταποκρίνονται θα μπαίνουν ταχύτερα στο στόχαστρο μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
Στόχος η ενίσχυση των εισπράξεων
Η ενεργοποίηση του PARE εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης των εισπρακτικών μηχανισμών της ΑΑΔΕ, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία έχουν φτάσει τα 114,5 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες πλησιάζουν τα 4,8 εκατομμύρια.
Η ΑΑΔΕ στοχεύει σε εισπραξιμότητα 35% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και στην επεξεργασία τουλάχιστον του 90% των αιτήσεων εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
Οι στόχοι για το 2026
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2026, οι εισπρακτικοί στόχοι τίθενται σε υψηλά επίπεδα.
Μεταξύ των βασικών επιδιώξεων είναι η είσπραξη τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από το ποσό αυτό, 1,5 δισ. ευρώ αφορά χρέη από ΦΠΑ.
Παράλληλα, προβλέπονται εισπράξεις ύψους 850 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες, μέσω της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης.