Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

    Η Αναθεώρηση & το στοίχημα της αυτοδυναμίας  

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Στην αντεπίθεση περνάει ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση του εισέρχεται στο τελευταίο έτος της δεύτερης θητείας της με στόχο να κερδίσει μια τρίτη τετραετία.


    Αντώνης Κατωπόδης


    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρωτοβουλία που ανέλαβε σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, έστειλε σαφή μηνύματα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει.

    Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι σκιαγράφησε με εμφατικό τρόπο τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και έδειξε αποφασισμένος να βγάλει από την όποια εσωστρέφεια την κυβέρνηση.

    Η αλήθεια είναι ότι θέματα όπως τα αγροτικά μπλόκα και η ακρίβεια έχουν «πληγώσει» το κυβερνητικό στρατόπεδο το οποίο το τελευταίο διάστημα ήταν συνεχώς απολογούμενο. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι πρέπει να ανεβάσει τη συσπείρωση της Ν.Δ., προκειμένου να έχει ελπίδες για μια τρίτη συνεχόμενη θητεία και στο πλαίσιο αυτό χαράσσει τη νέα του στρατηγική.

    Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε ως ορόσημο το 2030, έτος που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς θα έχουν συμπληρωθεί 200 έτη από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. «Φιλοδοξία μου και μέσα από τη Αναθεώρηση, αλλά όχι μόνο, είναι πια το 2030 να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητές μας με το πελατειακό κράτος, του οποίου η ληξιαρχική πράξη γέννησης γράφτηκε πριν από δύο αιώνες» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    Βαθύ κράτος

    Πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή, όπως έγραψε ο «Χτύπος» το προηγούμενο Σάββατο είναι η σύγκρουση με νοοτροπίες που συνδέονται με το λεγόμενο βαθύ κράτος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που αφορά στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της Πλατείας Κλαυθμώνος για να μην διώκει το ένα κόμμα τους δημοσίους υπαλλήλους του άλλου κόμματος. «Έχουμε ξεπεράσει αυτή την εποχή. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν απειλούνται από την αλλαγή μίας κυβέρνησης», έλεγαν με νόημα «γαλάζιοι» βουλευτές.

    Δύο είναι οι βασικές στοχεύεις με την κίνηση αυτή:

    1. Να σταλεί μήνυμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης.
    2. Να καταστήσει σαφές ότι η Ν.Δ. είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να προχωρήσει μεταρρυθμίσεις.

    Κυβερνητικά στελέχη για να προλάβουν τις όποιες αντιδράσεις τονίζουν ότι η συζήτηση περί άρσης της μονιμότητας δεν συνεπάγεται κατάργηση της θεσμικής προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σημειώνουν μάλιστα ότι η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης δεν δίνει τη δυνατότητα για αυθαίρετες απολύσεις από υπουργούς, δημάρχους ή περιφερειάρχες.

    Όπως εξηγούν:

    – πρόθεση είναι η μονιμότητα να γίνεται με διαδικασίες «αξιολόγησης, σε συνέχεια και του συστήματος επιλογής μέσω ΑΣΕΠ.

    Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Κ.Ο. της Ν.Δ. ανέφερε ότι οι μεγάλες αδράνειες στη λειτουργία του κράτους καθιστούν αναγκαία, την καθολική καθιέρωση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

    Προς αναθεώρηση

    Στο πυρήνα των κυβερνητικών προτάσεων είναι το άρθρο 16 για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ για την παραπομπή ή όχι ενός υπουργού στη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αξιολόγηση κάθε δικογραφίας πρώτα από δικαστές και μετά από τη Βουλή.

    Αλλαγή προτείνεται στον τρόπο επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όπου λόγο θα έχουν πια περισσότεροι δικαστές, ενώ για την προεδρική εκλογή, θα προταθεί μια θητεία 6ετούς διάρκειας.

    Ενδιαφέρον έχει η πρόταση για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, ώστε να μην υπάρξει επιστροφή στην εποχή των ελλειμμάτων που οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας.

    Το μεγάλο στοίχημα

    Με δεδομένο ότι βούληση του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή ατζέντας, το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο και την κυβέρνηση του δεν είναι άλλο από μια τρίτη κυβερνητική θητεία. Κυβερνητικά στελέχη, χαρακτηρίζουν απολύτως εφικτή την αυτοδυναμία σημειώνοντας με νόημα ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από το να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

    Ζητούμενο όμως σε κάθε περίπτωση είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που ο στόχος δεν επιτευχθεί, με τον πρωθυπουργό να λέει ότι το ερώτημα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι για τη ΝΔ, αλλά για την αντιπολίτευση. «Αυτοί πρέπει να απαντήσουν. Θέλουν να συνεργαστούν; Το ΠΑΣΟΚ θέλει να πάει και να κάνει αριστερή συμμαχία με κόμματα, όπως κάποιοι μπορεί να εισηγούνται, να κάνουν μέτωπο;» αναρωτήθηκε.

    Σημείωσε μάλιστα ότι το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές, καθώς εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία, το πρώτο κόμμα οφείλει να διερευνήσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. «Δεν μπορώ να σας πω τίποτα παραπάνω από αυτό. Θα σεβαστώ το Σύνταγμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο.

    Συνεργασίες

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εάν  ο ελληνικός λαός τελικά υποδείξει ότι δεν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να σχηματιστεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας.

    «Η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη. Εγώ καθιστώ σαφή τη δική μου προτίμηση, αλλά δεν πρόκειται να ‘πειράξω’ τους κανόνες του παιχνιδιού για να γίνει το δικό μου», είπε στον Αλέξη Παπαχελά.


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Χατζηδάκης: «Το Δημόσιο είχε φτάσει να διεκδικεί ολόκληρη τη Σαρωνίδα» – Τι αλλάζει

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ