Σε ανοδική τροχιά κινούνται τόσο η γρίπη όσο και ο κορονοϊός, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομαδιαίας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ για τις αναπνευστικές λοιμώξεις στη χώρα.
Για το διάστημα από 29 Δεκεμβρίου έως 4 Ιανουαρίου καταγράφηκαν δύο θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, καθώς και 13 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Παράλληλα, δηλώθηκε αναδρομικά ακόμη ένα σοβαρό περιστατικό με εισαγωγή σε ΜΕΘ, που αφορούσε την τελευταία εβδομάδα του 2025.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση των εισαγωγών λόγω γρίπης, οι οποίες ανήλθαν σε 722 την εβδομάδα 01/2026, έναντι 497 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Αύξηση και στον κορονοϊό
Την ίδια στιγμή, αύξηση καταγράφεται και στη θετικότητα του κορονοϊού. Την υπό εξέταση εβδομάδα σημειώθηκαν 147 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω COVID-19, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 121 εισαγωγές της προηγούμενης εβδομάδας. Καταγράφηκαν επίσης δύο νέοι θάνατοι και μία νέα διασωλήνωση.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή του καλοκαιριού παρατηρούνται σποραδικά σοβαρά περιστατικά, ενώ από την εβδομάδα 01/2024 έως και την εβδομάδα 01/2026 οι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά COVID-19 ανέρχονται συνολικά σε 413.
Τα βασικά επιδημιολογικά δεδομένα
Η γριπώδης συνδρομή (ILI) συνεχίζει την ανοδική της πορεία, με τον αριθμό κρουσμάτων ανά 1.000 επισκέψεις να αυξάνεται περαιτέρω την εβδομάδα 01/2026. Παράλληλα, αυξητική τάση εμφανίζει και η σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού (SARI), με περισσότερα περιστατικά ανά 1.000 εισαγωγές.
Για τον SARS-CoV-2, η θετικότητα σε διαγνωστικούς ελέγχους παρουσίασε αύξηση, ενώ το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις αρχές του καλοκαιριού καταγράφεται επίσης σταδιακή επικράτηση του παραλλαγμένου στελέχους XFG, το οποίο είναι κυρίαρχο από τις αρχές Ιουλίου.
Η εικόνα της γρίπης
Παρότι η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μικρή μείωση, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας σημειώθηκε αύξηση. Από την έναρξη της περιόδου επιτήρησης (εβδομάδα 40/2025) έως και την εβδομάδα 01/2026 έχουν καταγραφεί 29 σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και έξι θάνατοι.
Από τα 308 θετικά δείγματα για γρίπη, τα περισσότερα αφορούν τον τύπο Α, με κυρίαρχο τον υπότυπο Α(Η3).
Συστάσεις ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το καλύτερο μέτρο πρόληψης παραμένει ο εμβολιασμός, ιδίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, συστήνεται έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, τήρηση της αναπνευστικής υγιεινής, συχνό πλύσιμο χεριών και καλός αερισμός των χώρων.