Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
13.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    Σε φάση εντατικής ανάλυσης η Επιτροπή για την ευλογιά των αιγοπροβάτων

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε φάση εντατικής ανάλυσης των δεδομένων που έχει παραλάβει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται η Επιστημονική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

    Ο κ. Μπιλλίνης ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μελέτη των στοιχείων, εντοπίζοντας τις περιοχές υψηλού κινδύνου και τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επανεμφάνιση του νοσήματος. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε τις πρώτες ανακοινώσεις, αφού εξειδικεύσουμε περαιτέρω τα δεδομένα», τόνισε χαρακτηριστικά.


    Πρώτα μέτρα και αποφυγή lockdown

    Η Επιτροπή αναμένεται το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει εξειδικευμένα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης, με στόχο την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της εμπορικής φήμης των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ.

    Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ δείχνουν ότι πάνω από 357.000 ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται σε Αχαΐα, Θεσσαλία, Σέρρες και, σε μικρότερο βαθμό, στον Έβρο.

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής σημείωσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί ένα “lockdown πάση θυσία”, ωστόσο τα μέτρα θα καθοριστούν μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης των δεδομένων.


    Κρίσιμη η αποφυγή χαρακτηρισμού «ενδημικής χώρας»

    Όπως εξήγησε ο κ. Μπιλλίνης, βασικός στόχος είναι να μην χαρακτηριστεί η Ελλάδα ενδημική για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές εμπορικές και οικονομικές συνέπειες.
    «Η Ελλάδα θα χαρακτηριστεί ενδημική μόνο εφόσον το νόσημα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα ή αν προχωρήσουμε σε εμβολιασμό», δήλωσε.


    Το ζήτημα του εμβολίου

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    «Η Ευρώπη και ο ΕΟΦ έχουν απαντήσει επίσημα πως δεν υπάρχει διαθέσιμο εγκεκριμένο εμβόλιο. Υπάρχουν μόνο περίπου 300.000 δόσεις ιορδανικού εμβολίου ως εφεδρεία και άλλες 1,7 εκατομμύρια υπό παραγωγή, οι οποίες προορίζονται για έκτακτες περιπτώσεις», ανέφερε.

    Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η εφαρμογή εμβολιασμού θα είχε σοβαρές εμπορικές επιπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, τα εμβολιασμένα ζώα θεωρούνται μολυσμένα και θα έπρεπε να θανατωθούν.

    Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχει επιβεβαιωθεί σε μεγάλη κλίμακα, με εκτιμώμενη επιτυχία 60-65%, αφήνοντας 30-35% των ζώων εκτεθειμένα στη νόσο.


    Διαχωρισμός από την οζώδη δερματίτιδα

    Ο κ. Μπιλλίνης επισήμανε ότι η ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν πρέπει να συγχέεται με την οζώδη δερματίτιδα, παρότι ανήκουν στο ίδιο γένος ιών.
    Το εμβόλιο της οζώδους δερματίτιδας επιτρέπει τη διάκριση εμβολιασμένων και μολυσμένων ζώων, κάτι που δεν ισχύει για την ευλογιά.


    Το παράδειγμα της Τουρκίας

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι εφαρμόζει εμβολιασμό εδώ και δέκα χρόνια χωρίς να έχει απαλλαγεί από τη νόσο.
    Υπενθύμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας της Ε.Ε., Κριστόφ Χάνσεν, μια χώρα που εφαρμόζει εμβολιασμό υπόκειται αυτόματα σε περιορισμούς διακίνησης προϊόντων.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ