Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
13.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    Χαιρετίζει τα βήματα για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα ο Μητσοτάκης

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για «τα σημαντικά βήματα ως προς την υλοποίηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής». Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θεσμοθέτηση της ρήτρας διαφυγής και στο πρόγραμμα SAFE ως βασικά εργαλεία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.

    «Εμβληματικά έργα στον Οδικό Χάρτη 2030»

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στον Οδικό Χάρτη Ετοιμότητας της ΕΕ έως το 2030 χαρακτηρίζονται ως «εμβληματικά» έργα που αποτελούσαν διαχρονικά εθνική προτεραιότητα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό «οποιοδήποτε αμυντικό έργο να λαμβάνει υπόψη όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα».

    Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αμυντικό ταμείο

    Απαντώντας σε ερώτηση για έναν πιθανό κοινό μηχανισμό ευρωπαϊκού δανεισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να έχει ωριμάσει ιδέα για ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο κοινής χρηματοδότησης», είπε, συμπληρώνοντας ότι θα επιμείνει στη συζήτηση στο πλαίσιο των Συνόδων.

    Παράλληλα, για το πρόγραμμα SAFE και το ενδεχόμενο αξιοποίησης «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων για την Ουκρανία, ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει καθώς διατηρεί casus belli και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία».

    Στέγαση και κοινωνική πολιτική

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο στεγαστικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενεργοποιήσει στοχευμένες πολιτικές και πως θα δοθεί «επιστροφή ενός ολόκληρου ενοικίου στα τέλη Νοεμβρίου». Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη «οφείλει να δώσει περισσότερη ευελιξία στη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων», όχι μόνο για ενεργειακές αναβαθμίσεις, αλλά και για βασικές επισκευές κατοικιών.

    Ανταγωνιστικότητα και πράσινη μετάβαση

    Σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ανάγκη «ρεαλισμού και ευελιξίας», ώστε να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Πρωτοβουλία 5Χ5 και Ανατολική Μεσόγειος

    Τέλος, αναφερόμενος στο σχήμα 5Χ5 στην Ανατολική Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικός Οδικός Χάρτης. Υπογράμμισε ότι «ο αδιαπραγμάτευτος σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας» αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στο σχήμα.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ