Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
15.7 C
Athens
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026

    Σε πλήρη εξέλιξη η απογραφή των κενών ακινήτων από την ΑΑΔΕ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Η ΑΑΔΕ προχωρά στην απογραφή των κλειστών ακινήτων σε όλη τη χώρα, με στόχο να εντοπιστούν κατοικίες που δηλώνονται ως «κενές» αλλά στην πράξη χρησιμοποιούνται και αποφέρουν εισόδημα χωρίς να δηλώνονται.

    Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν μέσω του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής των ανεκμετάλλευτων κατοικιών, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος.

    Στο ΜΙΔΑ δημιουργείται φάκελος για κάθε ακίνητο που θα περιέχει τα εξής στοιχεία: Είδος (κατοικία, οικόπεδο, αγροτεμάχιο, επαγγελματικό ακίνητο κλπ), επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, εάν είναι κενό, μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρημένο, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο Κωδικός Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ασφαλιστήρια συμβόλαια.

    Ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) θα ταυτίζεται με τον Κωδικό Αριθμό του Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να ελέγξουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας και να προχωρήσουν σε διορθώσεις και στη δήλωση χρήσης των ακινήτων. Δηλαδή, εάν το ακίνητο είναι κύρια κατοικία και ιδιοκατοικείται, εξοχική κατοικία, εκμισθωμένο ή κενό ακίνητο. Σε επόμενη φάση, θα εισέλθουν στην πλατφόρμα οι ενοικιαστές ώστε να ταυτιστούν τα εκμισθούμενα ακίνητα με τις δηλώσεις των ιδιοκτητών.

    Διασταυρώσεις

    Μόλις ολοκληρωθεί το Μητρώο και η απογραφή θα «τρέξουν» οι διασταυρώσεις στα ακίνητα που δηλώνονται ως κενά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης με τα δεδομένα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ακίνητα με υψηλή κατανάλωση ρεύματος ενώ δηλώνονται κενά θα αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου από την ΑΑΔΕ. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται πλέον αξιόπιστος δείκτης για τον εντοπισμό ψευδών δηλώσεων.

    Αν το ακίνητο έχει δηλωθεί κενό και ταυτόχρονα εμφανίζεται σταθερά μηνιαία κατανάλωση ενέργειας που υποδεικνύει χρήση του ακινήτου, τα προβλήματα για τους ιδιοκτήτες δεν θα αργήσουν να εμφανιστούν. Οι διασταυρώσεις θα είναι αυτοματοποιημένες με χρήση ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και τα αποτελέσματα θα οδηγούν είτε σε αποστολή ειδοποιήσεων για εξηγήσεις στους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν αποκλείεται να βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα.

    Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το φαινόμενο της δήλωσης ακινήτων ως κενών ενώ στην πραγματικότητα νοικιάζονται και τα ενοίκια καταβάλλονται «μαύρα» δεν είναι σπάνιο.

    Η δήλωση ενός ακινήτου ως «κενό» εξασφαλίζει σημαντικά φορολογικά οφέλη για τους φορολογούμενους καθώς:

    – Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης. Προκειμένου για κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντίγραφων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων κ.λπ.) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για συγκεκριμένο διάστημα.

    – Για ένα ακίνητο που δηλώνεται «κενό» ενώ στην πραγματικότητα είναι μισθωμένο ο ιδιοκτήτης του δεν δηλώνει το εισόδημα και αποφεύγει την πληρωμή φόρου.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ