Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Ανάγκη και όχι πολυτέλεια η Ψυχική Υγεία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Ζωής Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας στο Χ-τύπο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάσαμε και φέτος την 10η Οκτωβρίου, θυμίζει σε όλες και όλους την υποχρέωση, να αντιμετωπίζουμε τις ανθρώπινες ανάγκες ολιστικά. Οι άνθρωποι μας έχουν και σωματική και ψυχική διάσταση και η κοινωνία αλλά και τα κράτη, οφείλουν έτσι να τους αντιμετωπίζουν, ως ενιαίες ψυχοσωματικές υπάρξεις.

Η Ψυχική Υγεία έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για το 2020-2025. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το μήνυμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ήταν: «Να κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα».

Όταν αισθανόμαστε ψυχικά καλά, μπορούμε να συνειδητοποιούμε τις ικανότητές μας, να εργαζόμαστε παραγωγικά, να απολαμβάνουμε τον ελεύθερο χρόνο μας, και να συνεισφέρουμε ενεργά στις κοινότητές μας. Αυτό σημαίνει πως καλούμαστε να ενισχύσουμε την καλή μας ψυχική υγεία, να καλλιεργήσουμε, και να αναδείξουμε τις υγιείς πλευρές του εαυτού μας – κι έτσι δημιουργούνται υγιείς κοινωνίες, που προάγουν την αρμονική συμβίωση και την ευημερία.

Επιπλέον, η ψυχική υγεία, η ευεξία συμβάλλουν σε αυτό που ορίζεται ως wellbeing, ως μια ικανοποιητική κατάσταση ύπαρξης. Η ζωή μας, μπορεί να μην έχει εξελιχθεί ακριβώς όπως αρχικά σχεδιάζαμε, αλλά είναι το μόνο που διαθέτουμε – κι οφείλουμε αυτή την μοναδική, ανεπανάληπτη και μη αντιγράψιμη περιουσία που διαθέτουμε να την φυλάττουμε. Το wellbeing δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη.

Πλέον, είναι η κατάλληλη στιγμή να επιδιώξουμε την ολιστική ευεξία και ευημερία, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον WHO Mental Health Atlas, μόνο μία στις 3 χώρες της περιοχής της Ευρώπης έχει Εθνική Στρατηγική για την ψυχική υγεία που εναρμονίζεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην χώρα μας, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν χρόνια υποχρηματοδοτούμενες. Γι’ αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μετά το πέρας της.

Αυτά τα δύο χρόνια, καταφέραμε να ενισχύσουμε το ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, να νομοθετήσουμε καινοτόμες υπηρεσίες και να δημιουργήσουμε νέες δομές και προγράμματα για όλους τους συμπολίτες μας, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους μας.

Για να πλαισιώσουμε τους στόχους και τις πολιτικές μας, δημιουργήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση στη φωνή και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Παράλληλα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε ως το τέλος του χρόνου σε όλη τη χώρα 104 νέες Μονάδες Ψυχικής Υγείας και έχουμε ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη των 65 πρώτων.

Το έργο που έχουμε κάνει μαζί με τους πολίτες για τους πολίτες, σε όλους τους προαναφερθέντες τομείς είναι χειροπιαστό, προσβάσιμο δωρεάν σε όλες και όλους και διαρκώς βελτιούμενο.

Ο στόχος μας να μην μείνει κανείς πίσω, να μην μείνει κανένας μόνος του, θα γίνει πραγματικότητα.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ