Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2026
28.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2026

    ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ… ΑΠΑΤΗΣ: Εξαρθρώθηκε η «σπείρα των μετρητών» που έκλεβε ρεύμα 9.000.000 ευρώ με ειδικό λογισμικό

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Στον ανακριτή οι 5 συλληφθέντες

    • Πολυμελής εγκληματική οργάνωση πείραζε ψηφιακούς και αναλογικούς μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ελλάδα τουλάχιστον από το 2017

    • Χρησιμοποιούσαν εξελιγμένο firmware και οπτική κεφαλή, αλλοιώνοντας τα δεδομένα τηλεμέτρησης με τη μορφή «συνδρομητικής υπηρεσίας»

    • Ο κατασκευαστής των μετρητών έκανε λόγο για το πλέον εξεζητημένο περιστατικό που έχει εντοπιστεί διεθνώς

    • Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 101 φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανάμεσά τους βιομηχανίες και βενζινάδικα

    Μια απίστευτη υπόθεση high-tech απάτης και ρευματοκλοπής που προκάλεσε οικονομικό σεισμό στον ΔΕΔΔΗΕ αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος. Η συνολική ζημιά από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 9.163.354 ευρώ.

    Οι πέντε συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον 7ο τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες διώξεις για διακεκριμένες κλοπές ρεύματος, εγκληματική οργάνωση, παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και παράνομη οπλοκατοχή. Στη γιγαντιαία δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 101 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

    Η «συνδρομητική» απάτη και η διεθνής πρωτοτυπία

    Η οργάνωση, η οποία είχε δομημένη δομή και διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2017, είχε επεκτείνει τα πλοκάμια της σε 14 περιοχές της χώρας (μεταξύ των οποίων η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Ξάνθη και η Ηλεία). Τα μέλη της πρόσφεραν τις παράνομες υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης και οικίες, μειώνοντας τεχνητά την καταγραφή της ενέργειας.

    Ο τρόπος δράσης τους στους ψηφιακούς μετρητές τύπου EDMI ATLAS άφησε άναυδους ακόμη και τους ίδιους τους κατασκευαστές:

    • Παράνομο Λογισμικό: Χρησιμοποιώντας μια ειδική οπτική κεφαλή, εγκαθιστούσαν παράνομο λογισμικό (firmware) απευθείας στο σώμα του μετρητή.

    • Αλλοίωση Τηλεμέτρησης: Αποκτούσαν πρόσβαση στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ και προκαθόριζαν το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης, μπλοκάροντας την πρόσβαση των αρχών στα πραγματικά δεδομένα.

    • Μηνιαία «Συνδρομή»: Οι δράστες επέστρεφαν περιοδικά (κάθε μήνα, τρίμηνο ή εξάμηνο) για να ανανεώσουν τους συντελεστές κλίμακας, λειτουργώντας σαν πάροχοι… παράνομης συνδρομητικής υπηρεσίας.

    «Το πιο εξεζητημένο περιστατικό παγκοσμίως»

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ίδιος ο κατασκευαστής των μετρητών χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μέθοδο ως την πιο εξελιγμένη που έχει εντοπιστεί ποτέ διεθνώς, ανάμεσα σε περισσότερα από 2.000.000 αντίστοιχους μετρητές που λειτουργούν στον πλανήτη. Μάλιστα, χρειάστηκε να αναπτυχθεί ειδικό διαγνωστικό εργαλείο για την ανίχνευσή της.

    Οι εγκέφαλοι, οι ρόλοι και οι «χρυσοί» πελάτες

    Η οργάνωση λειτουργούσε με απόλυτα διακριτούς ρόλους, έχοντας ως πυρήνα τρία βασικά μέλη:

    1. Ο 52χρονος «Εγκέφαλος»: Είχε τον συντονιστικό ρόλο, έδινε οδηγίες, ενεργούσε ως φυσικός αυτουργός στις ψηφιακές παρεμβάσεις και καθόριζε το ύψος της αμοιβής.

    2. Ο 40χρονος «Επιχειρησιακός»: Ήταν υπεύθυνος για τις φυσικές παρεμβάσεις στους μετρητές, ενώ λειτουργούσε και ως ενδιάμεσος μεταφέροντας τις εντολές του 52χρονου.

    3. Ο 43χρονος «Εισπράκτορας»: Είχε επιχειρησιακό ρόλο στις παρεμβάσεις και αναλάμβανε να εισπράττει τα χρήματα από τους πελάτες.

    Η πελατεία τους περιλάμβανε επιχειρήσεις με τεράστιες ενεργειακές ανάγκες, όπως πρατήρια υγρών καυσίμων, εργοστάσια συσκευασίας κρεάτων και γάλακτος, ελαιοτριβεία και ίντερνετ καφέ.

    Σε πολλές περιπτώσεις, η ζημιά που προκλήθηκε στον ΔΕΔΔΗΕ ξεπερνούσε τις 100.000 ευρώ ανά παροχή. Συνολικά, έχουν διαπιστωθεί 606 παράνομες παρεμβάσεις που αφορούν 103 περιπτώσεις ρευματοκλοπών, ενώ τα κέρδη της σπείρας υπολογίζονται σε τουλάχιστον 371.000 ευρώ.

    • Διαπιστώθηκαν παρεμβάσεις με παράνομο λογισμικό σε συνολικά 88 ψηφιακούς μετρητές.
    • Σε 2 περιπτώσεις, η σπείρα πείραξε τα Φωτοβολταϊκά συστήματα για να δείχνουν αυξημένη παραγωγή ενέργειας, ώστε οι ιδιοκτήτες να εισπράττουν παράνομα χρήματα.
    • Σε παράλληλους ελέγχους, συνελήφθησαν δύο επιχειρηματίες. Στη μία περίπτωση, επιχείρηση έκλεβε ρεύμα από κομμένη παροχή από το 2019, προκαλώντας ζημιά 65.775€.

    Το «οπλοστάσιο» της σπείρας

    Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων αστυνομικών ερευνών σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο κρότου-αερίου 9 mm, το χρηματικό ποσό των 24.970 ευρώ, αλλά και ένα πλήρες τεχνικό οπλοστάσιο: 991 μολυβοσφραγίδες του ΔΕΔΔΗΕ (στρογγυλές και ορθογώνιες), ειδικές πρέσες σφράγισης με μήτρες κωδικών, ηλεκτρολογικά πολύμετρα, αμπεροτσιμπίδες, καθώς και οι κρίσιμες οπτικές κεφαλές υπερύθρων και φορητές μονάδες ελέγχου.

    Η έρευνα των αρχών συνεχίζεται προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλήρες εύρος της οικονομικής απάτης, ειδικά στο σκέλος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ