Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026
24.5 C
Athens
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026

    Ο Τσίπρας & τα μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Ικανοποίηση επικρατεί στην Αμαλίας για τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.), με τα στελέχη του κόμματος να διαμηνύουν ότι δεν εφησυχάζουν.


    Αντώνης Κατωπόδης


    Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς, αποφεύγουν όμως να θέσουν πήχη ως προς το ποσοστό που επιθυμούν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. «Στόχος είναι να βάλουμε τέλος στην ηγεμονία Μητσοτάκη», λένε με νόημα και εξηγούν ότι βασική επιδίωξη της ΕΛ.Α.Σ. είναι να δώσει προοπτική στον προοδευτικό κόσμο.

    Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της Αμαλίας παρακολουθούν τις εξελίξεις στους όμορους χώρους της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε αντιπαραθέσεις.

    Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι θέλουν να παραμείνουν μακριά από τις τελευταίες εξελίξεις ξεκαθαρίζοντας ότι στο νέο εγχείρημα δεν θα γίνουν δεκτοί κομματικοί σχηματισμοί.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το νέο εγχείρημα και θεωρείται βέβαιο ότι θα πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του για να φέρει πιο κοντά τις προτάσεις του κόμματός του στην κοινωνία.

    Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, επισημαίνουν ότι μετά το Θησείο απέφυγε τις συνεντεύξεις και εξηγούν ότι η απόφασή του είχε συγκεκριμένη στόχευση. Όπως εξηγούν, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. έδωσε χώρο στα νέα στελέχη του κόμματος, τα οποία γνώρισε η κοινωνία και έδωσαν το στίγμα τους μέσα από τις τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις.

    Με δεδομένο όμως ότι η ΕΛ.Α.Σ. δεν έχει κομματικό μηχανισμό, γίνεται σαφές ότι η Συμπαράταξη θα πρέπει να ανεβάσει στροφές, προκειμένου να αυξήσει τα ποσοστά της.

    Συνεχείς παρεμβάσεις

    Από τη στιγμή μάλιστα που ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, γίνεται σαφές ότι η ΕΛ.Α.Σ. θα «επενδύσει» στο πιο δυνατό της «χαρτί» που είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρώην πρωθυπουργός θα πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του και δεν θα περιοριστεί στην παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη στο συνέδριο για τα 100 χρόνια του «Οικονομικού Ταχυδρόμου».

    Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει:

    • Τη Δευτέρα στη Νίκαια και
    • στις 17 Ιουνίου, στη Λευκωσία, στην εκδήλωση για τη Ειρήνη και τη Διεθνή Συνεργασία που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο του.

    Πανστρατιά

    Η Αμαλίας παρακολουθεί με προσοχή τις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι στις προθέσεις της να εμπλακεί σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την Κουμουνδούρου.

    Στελέχη της ΕΛ.Α.Σ., τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τοξικές καταστάσεις και το νεοσύστατο κόμμα, δημοσκοπικά καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

    Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη έχει σχέση με το γεγονός ότι η δημιουργία της ΕΛ.ΑΣ., έχει αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

    Η συζήτηση κατά συνέπεια έχει ανοίξει και το μήνυμα που στέλνει η Αμαλίας είναι ανάγκη πανστρατιάς κάθε προοδευτικού και δημοκρατικού πολίτη μέσα από τις γραμμές του.

    Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ναι μεν δεν θα υπάρξoυν αποκλεισμοί, αλλά ουδείς έχει προβάδισμα και κυρίως δεν θα υπάρχουν προκρατημένες θέσεις για όσους τα προηγούμενα χρόνια είχαν αξιώματα.

    Η κοινωνία

    Στελέχη της Αμαλίας, υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι αυτό που προέχει στην παρούσα συγκυρία είναι η ΕΛ.ΑΣ. να κερδίσει τη μάχη στην κοινωνία. «Οι συλλογικές αποφάσεις των κομμάτων είναι σεβαστές», τονίζουν και προσθέτουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. γεννήθηκε από την ανάγκη της κοινωνίας να υπερβούμε τα υπάρχοντα σχήματα.

    Υπογραμμίζουν επίσης ότι στόχος της Συμπαράταξης είναι να γεννηθεί μέσα από την κοινωνία εναλλακτική πρόταση που θα μπορέσει να κερδίσει τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

    Στο πλαίσιο αυτό δύο είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η Αμαλίας:

    Α. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ανοικτή σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, χωρίς αποκλεισμούς.

    Β. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει σ’ αυτή την προσπάθεια μπορεί να γίνει μέλος με ηλεκτρονική εγγραφή στο myelas.gr

    Η συγκεκριμένη στρατηγική επιδιώκει να βάλει φρένο σε συζητήσεις για συμπόρευση της Αμαλίας με κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει τέλος στα σενάρια μεταγραφών από την Κουμουνδούρου.

    «Δεν έχουμε μέλη μας βουλευτές της παρούσας βουλής, δεν έχουμε προκρατημένες θέσεις για κανέναν», τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι «η ΕΛ.Α.Σ. είναι το νέο που έχει ανάγκη η κοινωνία».

    Βαρύ κλίμα

    Η αβεβαιότητα που προκαλεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στον χώρο της Αριστεράς, γίνεται σαφές από το βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε δημοσκοπικό επίπεδο βρίσκεται στο 1,5%.

    Στο παρασκήνιο λέγεται ότι είναι ζήτημα χρόνου οι αποχωρήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου στη συνέχεια να εγγραφούν ως απλά μέλη στην ΕΛ.ΑΣ. του Αλέξη Τσίπρα.

    Η εκτίμηση είναι ότι θα πρέπει να θεωρείται ζήτημα χρόνου η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αριθμό τους να φτάνει τους δέκα έως το φθινόπωρο εκτός και εάν γίνουν εκλογές.

    Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να παραιτηθούν από βουλευτές, προκειμένου να ικανοποιείται ο βασικός όρος που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας, ώστε στη συνέχει να κατέβουν στις εκλογές με την ΕΛ.ΑΣ.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ