Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Γηρυόνης «έπνιξε» την Κινέτα: Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η κακοκαιρία (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η περιοχή της Κινέτας δοκιμάζεται ξανά μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να προκληθούν οι καταστροφές στην Κινέτα από το κύμα κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα και ζημιές στην περιοχή, ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Σε 8 χλμ. απλώθηκαν τα μπάζα στην Αθηνών-Κορίνθου, κλείνοντας τα ρεύματα κυκλοφορίας.

Τόνοι λάσπης, μαζί με φερτά υλικά -ξύλα από την πυρκαγιά- και πέτρες κατακρημνίσθηκαν τα ξημερώματα και έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου. Αρκετά σπίτια στην περιοχή της Κινέτας πλημμύρισαν από τα ορμητικά λασπόνερα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν καταλήγοντας πάνω σε δέντρα. Παράλληλα, πέτρες, μπάζα και διάφορα άλλα υλικά βρέθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής. Η Πυροσβεστική δέχθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς ανθρώπων λόγω της κακοκαιρίας κυρίως στην Κινέτα, αλλά και από τριγύρω περιοχές.

Η πυρκαγιά του 2018 «έπνιξε» την Κινέτα

Όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η καταιγίδα ως ένα βαθμό εκδηλώθηκε στο ανάντι μιας μεγάλης λεκάνης κατάκλυσης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων στην περιοχή, η οποία έχει ανθρακικά και ασβεστολιθικά πετρώματα. Στην ήδη έντονη διάβρωση του εδάφους, η πυρκαγιά και η απογύμνωση της περιοχής των Γερανίων Ορέων επέτεινε το φαινόμενο με αποτέλεσμα τόνοι λάσπης και υλικά από την φωτιά να μη μπορεί να συγκρατηθούν και να καταλήξουν την ώρα της κακοκαιρίας στην εθνική οδό.

Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Κώστας Κυριακόπουλος είπε για την κατάσταση που έζησαν οι πυροσβέστες όλο το βράδυ ότι «η Υπηρεσίας μας ειδοποιήθηκε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα για αντλήσεις υδάτων στην περιοχή της Κινέττας και των Αγ. Θεοδώρων. Επιχείρησαν 55 οχήματα, 110 άνδρες, έγιναν 20 διασώσεις και 160 αντλήσεις» προσθέτοντας ότι «κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με υποθερμία».

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική είχε απεγκλωβίσει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του, αλλά και ένα ακόμη ζευγάρι με το πεντάχρονο παιδί του, όπως και ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους, πριν κλείσει η εθνική οδός.

Σε 8 χλμ. τα μπάζα στην Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ολυμπίας Οδού Νίκο Χανδάνο, τα μπάζα απλώθηκαν σε μήκος 8 χλμ. με το σημαντικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο 61ο-62ο χλμ. όπου τα φερτά υλικά ήταν τόσα πολλά με αποτέλεσμα να περάσουν και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα αποκαταστάθηκε πριν από λίγο, ενώ το αντίθετο ρεύμα προς Κόρινθο σε πρώτη φάση θα αντιδρομηθεί μια λωρίδα από το ρεύμα προς Αθήνα, στην επίμαχη περιοχή, προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ