Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον:Τι αλλάζει στη σεξουαλική ζωή των πασχόντων;

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας Πάρκινσον,

η οποία καθιερώθηκε το 1997 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός Τζέιμς Πάρκινσον, είναι σημαντικό να δούμε τις επιπτώσεις της νόσου στη σεξουαλική ζωή των πασχόντων. Η Νόσος Πάρκινσον είναι μία εκφυλιστική, νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περίπου το 1% των ασθενών άνω των 60, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό εμφανίζει τη νόσο από την ηλικία των 50 ή και νωρίτερα. Τα βασικότερα συμπτώματα της ασθένειας είναι το τρέμουλο, κυρίως των χεριών, η αστάθεια, η επιβράδυνση των κινήσεων και (δευτερογενώς) η κατάθλιψη, διαταραχές στον ύπνο, σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κ.α.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η σεξουαλική τους ζωή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής και σωματικής τους υγείας. Όταν λοιπόν, ένας υγιής άνθρωπος διαγνωσθεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, είναι φυσικό επόμενο να επηρεάζονται όλοι οι τομείς της ζωής του και να υπάρχει ως εκ τούτου, μια συνολική έκπτωση της λειτουργικότητάς του  και της ποιότητας ζωής του, γενικότερα.  Όταν κανείς εμφανίζει τη συγκεκριμένη διαταραχή και δει τον αντίκτυπό της στη σεξουαλική του ζωή, μπορεί να νιώσει φόβο, θυμό, ματαίωση. Ωστόσο, είναι μία κατάσταση που διορθώνεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία πάντα με το θεράποντα ιατρό του ασθενούς.

Τι αλλαγές να περιμένει ένας ασθενής με Νόσο Πάρκινσον στη σεξουαλικότητά του

Δεδομένου ότι η Νόσος Πάρκινσον επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του ατόμου, προκαλώντας σωματικές και ψυχοκοινωνικές μεταβολές, είναι αρκετά σύνηθες να εμφανίζουν οι πάσχοντες μειωμένη διάθεση για σεξ. Αυτό βέβαια τις περισσότερες φορές είναι αποτέλεσμα της κατάθλιψης που βιώνουν συχνά, οι ασθενείς, σύμπτωμα της οποίας είναι και η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας. Επιπλέον, πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί η Νόσος Πάρκινσον φαίνεται να προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία είναι μία ορμόνη άμεσα συνδεόμενη με τη διάθεσή μας για σεξ.

Πώς επηρεάζει η νόσος τη σεξουαλική ζωή των ανδρών: λόγω του ότι η Νόσος συχνά προκαλεί τρέμουλο και αστάθεια, πράγμα που οδηγεί στη σωματική καταπόνηση του ασθενούς, δεν είναι σπάνιο να γίνεται και το σεξ εξαιρετικά επώδυνο και άβολο, οδηγώντας σε στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή σε δυσκολία ή πλήρη αδυναμία απόκτησης ή/και διατήρησης της στύσης. Επιπλέον, επειδή η ασθένεια επηρεάζει αρνητικά το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη), όπως και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κυκλοφορία του αίματος και τους μύες του πέους,μπορεί να καταστήσουν ιδιαίτερα δύσκολο για έναν άνδρα πάσχοντα να αποκτήσει στύση.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πάσχουσες: Αναφορικά με τη σεξουαλικότητα των γυναικών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο υπάρχουν λίγα ερευνητικά δεδομένα. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα ευρήματα δείχνουν πως και εκείνες βιώνουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολίες να φτάσουν σε οργασμό, ενώ συχνά το σεξ καθίσταται επώδυνο κυρίως, λόγω της μειωμένης εφύγρανσης του κόλπου.

Υπερσεξουαλικότητα και Νόσος Πάρκινσον: Αξίζει να σημειωθεί πως για ορισμένους ασθενείς, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της διαταραχής (συγκεκριμένα,  οι αγωνιστές της ντοπαμίνης), δύνανται να προκαλέσουν υπερσεξουαλικότητα, δηλαδή υπερβολικά αυξημένη ερωτική διάθεση. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν να συζητήσει ο ασθενής με το γιατρό του σχετικά με τις επιδράσεις των φαρμάκων, ώστε να αλλάξει και να προσαρμοστεί η θεραπεία στις ανάγκες του ασθενούς.

Φανακίδου Ιωάννα, Ψυχολόγος-Ειδικός Σεξουαλικής Υγείας

 

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ