Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Βαρβάρας

Η ΚΕΔΕ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία, έκρουσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από την ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ΠΕΔ Κρήτης.

Με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά πρωτοστατεί σε δράσεις για την προάσπιση και την πρόληψη της υγείας των πολιτών, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι και σχετικά με αυτό το ζήτημα οφείλει να μην μείνει αδιάφορη και να συμβάλλει στην εφαρμογή πολιτικών, που στόχο θα έχουν την εξεύρεση λύσεων.

Ειδικότερα διατρέχοντας στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στη συμμετοχή της, το 2016, στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, κατά την οποία υπέγραψε το κείμενο της Διακήρυξης των Πόλεων για την κλιματική αλλαγή, το οποίο υπεγράφη συνολικά από 1.000 δημάρχους του κόσμου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP- 21.

Το κείμενο αυτό, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αποτελεί δέσμευση για παγκόσμια συνεργασία σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών, δράσεων και λύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα χίλιοι δήμαρχοι από όλο τον κόσμο υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν:

    Να εφαρμόσουν και να παράγουν στρατηγικές υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων μέχρι το 2020.

    Να θέσουν στέρεες βάσεις και να επιτύχουν μακροπρόθεσμους στόχους

    Να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για τους δημότες, αυτό που θα τους παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες διαβίωσης και θα προστατεύει στο έπακρο τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    Να διαφυλάσσουν τη διαδικασία συμμετοχής των πολιτών στη διαμόρφωση λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

    Να συνδράμουν στην προσπάθεια βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής κυβέρνησης, ώστε απο κοινού να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Επικαλούμενος σχετικές μελέτες ο κ. Πατούλης ανέφερε πως η κλιµατική αλλαγή µπορεί να προκαλέσει, µεταξύ άλλων :  Αυξηµένη θνησιµότητα λόγω της αύξησης της θερµοκρασίας, αλλά και συγχρόνως µειωµένη θνησιµότητα στις λιγότερες θερµές χώρες για τον ίδιο λόγο, αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα επιδηµιών µεταδοτικών ασθενειών λόγω πληµµυρών και ακραίων καιρικών φαινοµένων.

Ακόμη, υπάρχιυν υπολογίσιµες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία λόγω της µετακίνησης πληθυσµών εξαιτίας της αύξησης της στάθµης των θαλασσών και της αυξηµένης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινοµένων. Παράλληλα ανέφερε πως σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας, οι κλιµατικές αλλαγές και η υπερθέρµανση του πλανήτη, αναµένεται να επιφέρουν σηµαντικές επιπτώσεις στην υγεία και πρόσθεσε:«Οι επιπτώσεις αυτές θα προέλθουν από τις αυξανόµενες καταιγίδες, πληµµύρες, κύµατα ξηρασίας και φωτιές που θα επηρεάσουν τα αποθέµατα νερού, τη παραγωγή υγιεινών τροφών, και τη γενικότερη διαχείριση των συστηµάτων υγείας. Η αύξηση της θερµοκρασίας θα συµβάλλει στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιµότητας που σχετίζονται µε τη διατροφή και την ποιότητα του νερού και του αέρα».

Τέλος, ο κ. Πατούλης επισήμανε πως το ζήτημα είναι σύνθετο, απαιτεί συνέργειες, όραμα, πρακτικές λύσεις και πρόσθεσε πως «η κλιματική αλλαγή μπορεί να αποβεί από πρόβλημα σε ευκαιρία, αρκεί να μην αδρανήσουμε άλλο».Στη συνέχεια τόνισε πως η προστασία της υγείας των πολιτών είναι βασικό καθήκον της Πολιτείας και διαβεβαίωσε πως η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της Πολιτείας που βρίσκεται εγγύτερα από οποιονδήποτε άλλον στον πολίτη, είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, ευαισθητοποιώντας, κινητοποιώντας και υλοποιώντας νέες πολιτικές.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ