Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής γενικά

Το πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου της Περιφέρειας παρουσίασε ο Γ. Πατούλης στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης υγείας μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις και στους 66 Δήμους της Αττικής, βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου που δρομολογεί η Περιφέρεια, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη και προέδρου του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γ. Πατούλη.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του Λεκανοπεδίου, ο κ. Πατούλης μετέβη χθες το πρωί  στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα, όπου παρουσίασε σε αδρές γραμμές τους στόχους του σχεδίου αλλά και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, σε Δημάρχους και αυτοδιοικητικά στελέχη Δήμων της Δυτικής Αττικής.

Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος. Βασικές πτυχές του προγράμματος παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος. Στην παρουσίαση μετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος σε θέματα ισότητας Μ. Αγγελοπούλου.

Παρέστησαν οι Δήμαρχοι Περιστερίου Α. Παχατουρίδης, Ιλίου Ν. Ζενέτος, Αιγάλεω Ι. Γκίκας, Πετρούπολης Σ. Βλάχος, Χαϊδαρίου Ε. Ντηνιακός, εκπρόσωποι Δήμων της Δυτικής Αττικής και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας με αρμοδιότητες στον τομέα της Υγείας.

«Ξεκινούμε σήμερα έναν Μαραθώνιο Υγείας. με την Αιγίδα της Περιφέρειας και την συνεργασία όλων των Δήμων της Αττικής, που ήδη υλοποιούν δράσεις για την υγεία, στοχεύουμε να γίνει η Αττική «Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη», αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τους πολίτες μας, με σκοπό την προστασία της υγείας τους και την έγκαιρη εντόπιση διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από διάφορα σοβαρά νοσήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι μέσω του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Περιφέρεια Αττικής, θα δοθεί έμφαση τόσο στην Πρωτοβάθμια Πρόληψη όσο και στην Δευτεροβάθμια Πρόληψη, με ευρεία ενημέρωση όλου του πληθυσμού για 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία, όπως, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα,  η Φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή, η Σεξουαλική Αγωγή, το Bulling και χρήση του Internet, ο εμβολιασμός ενηλίκων και παιδιών, η Πρόληψη Ατυχημάτων, ο καρκίνος μαστού και μήτρας, η κατάθλιψη, η άνοια, η δωρεά οργάνων.

Για την ενημέρωση αυτή, όπως διευκρίνισε, θα χρησιμοποιηθούν τόσο οι συνηθισμένες πρακτικές (εκστρατείες, δράσεις, MME κλπ) όσο και νέες μέθοδοι μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών εργαλείων (πλατφόρμες κλπ), κινητοποίησης των κοινωνικών δικτύων (social media) κλπ.

« Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι πολίτες τη σιγουριά ότι η Αυτοδιοίκηση (Περιφερειακή και Τοπική) νοιάζεται για την προστασία της υγείας τους, τους κινητοποιεί διαρκώς γι’ αυτό και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη θωράκιση της υγείας των πολιτών , ο κ. Πατούλης τόνισε ότι οφείλει να μεριμνά ώστε οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, να παρέχει τις απαραίτητες ηλεκτρονικές βάσεις ώστε να καταγράφονται τα αποτελέσματα και να προειδοποιείται ο πολίτης για την αναγκαία επανεξέταση στο σωστό χρόνο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αυτομάτως μετρήσιμα ώστε ο κάθε Δήμαρχος και ο κάθε Περιφερειάρχης να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πόσοι πολίτες κάνουν τις εξετάσεις αυτές, πόσοι έσωσαν τη ζωή τους επειδή βρέθηκαν εγκαίρως ότι πάσχουν και το αντιμετώπισαν, πόσοι κινδυνεύουν.

«Κοινή μας φιλοδοξία είναι να συστηματοποιήσουμε, να επεκτείνουμε και να δημιουργήσουμε μετρήσιμα στοιχεία με τον πολίτη ενεργά συμμέτοχο. Να αναγνωρίσουμε δημόσια και να αναδείξουμε τις καλές πρακτικές που γίνονται στους Δήμους για να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις διευρύνουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης και υπογράμμισε πως αναμένει από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής να αγκαλιάσουν και να θεωρήσουν δικό τους το έργο αυτό και να το προωθήσουν μέσα από:

  • Δικτύωση με Δήμους, μέσω και των ΚΕΠ Υγείας που θέλουμε να αναβαθμίσουμε. Τα ΚΕΠ Υγείας είναι Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν για να αποτελέσουν το συντονιστικό κέντρο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της  Χώρας.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοποιημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο,  στο οποίο τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του.

Ο κ. Παπασπυρόπουλος επισήμανε ότι η Περιφέρεια εκπονεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο βασισμένο σ΄ ένα στρατηγικό σχέδιο που εστιάζει στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας. Τη σημασία της πρωτοβουλίας στην κατεύθυνση την ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης υπογράμμισαν και οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικού Τομέα Α. Λεωτσάκος και Υγείας Α. Βαθιώτης.

Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό εδώ είναι πως το μείζον ζητούμενο σήμερα είναι ο σταθερά ενημερωμένος πολίτης, ο οποίος κάνει τις εξετάσεις του τακτικά, διαχρονικά και με μετρήσιμο τρόπο ώστε τόσο ο ίδιος να προστατεύει την υγεία του, όσο και η Αυτοδιοίκηση να γνωρίζει τις επιτυχίες και τις προτεραιότητές της. Αυτό είναι που δεν υπάρχει σήμερα στη χώρα, ενώ υπάρχει στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αντίθετα, το μείζον δεν είναι που θα κάνει τις εξετάσεις του ο πολίτης και ποιος θα τις πληρώσει. Πρώτον διότι πρόκειται για απλές, καθημερινές εξετάσεις ρουτίνας που πολλοί Έλληνες έχουν την δυνατότητα. Επιπλέον υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις που καλύπτονται μέσω του ΕΟΠΥΥ απευθείας. Τέλος για τους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια σχεδιάζουν ειδικές παρεμβάσεις για τις ομάδες αυτές.

Έτσι, σύμφωνα με το πρόγραμμα:

  • για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες 50 έως 75 ετών με τη διενέργεια της Mayer κοπράνων σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη ανά 5ετία.
  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για προστατικό αντιγόνο PSA 1 φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και 1 φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών σε συνδυασμό με ουρολογική εξέταση.
  • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχουμε το γνωστό τεστ Παπανικολάου ανά 1 έως 3 έτη σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65χρ.
  • Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος γίνεται με μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών 1 φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50-70 ετών 1 φορά κάθε 1 έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος γίνεται κάθε 6 μήνες έως 1 έτος κλινική εξέταση σε όλους σύμφωνα με διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ.
  • Τέλος η πρόληψη των καρδιαγγειακών, περιλαμβάνει απλές εξετάσεις αίματος και ορισμένα ερωτηματολόγια κυρίως στις ηλικίες 30 – 70 ετών.

Με τον τρόπο αυτό, κάνοντας μία στροφή προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκ μέρους της Αυτοδιοίκησης, αναφερόμαστε πλέον στην ευθύνη μας ως προς τους πολίτες για την ενημερωμένη προστασία και διατήρηση της υγείας τους.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ