Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Τι δήλωσε ο Γ. Πατούλης για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας για την ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) επί του νομοσχεδίου του υπ. Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας» διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κατά την τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης, παρουσία του υπ. Υγείας Β. Κικίλια τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται μία προσπάθεια συντονισμού μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έλειπε από τη χώρα, ωστόσο επισήμανε πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις αντί να ενισχύεται η αποκέντρωση προς την Αυτοδιοίκηση, ευνοείται ο συγκεντρωτισμός του κράτους. «Πάγια μας θέση είναι πως πρέπει να αποκεντρωθούν πόροι και αρμοδιότητες προς τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης και στον τομέα της περίθαλψης και της πρόληψης υγείας» τόνισε.

Ιδιαίτερα εστίασε στο σοβαρό θέμα της μη αδειοδότησης των δημοτικών πολυιατρείων ενώ ζήτησε από τον κ. Κικίλια να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που να μην επιτρέπει τη χορήγηση αντιβιοτικού χωρίς συνταγή ιατρού, το οποίο είναι ένα πάγιο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Πατούλη ο υπ. Υγείας κ. Κικίλιας αναγνώρισε το πρόβλημα και δεσμεύθηκε ότι θα εισαγάγει τροπολογία στο νομοσχέδιο με την οποία δεν θα επιτρέπεται στο εξής η χορήγηση αντιβιοτικών, χωρίς ιατρική συνταγή. Στη συνέχεια της ομιλίας του σημείωσε : «Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση παράλληλων φορέων δημόσιας υγείας, γεγονός που θα απαξιώσει τις υπάρχουσες δομές οι οποίες αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και όχι να αποψιλωθούν περαιτέρω. Οι δράσεις Δημόσιας Υγείας πρέπει να ξεκινούν και να συντονίζονται πρωτίστως σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, χωρίς να έχει τον πρώτο ρόλο η Κεντρική Διοίκηση. Αυτή θα ήταν ουσιαστική ενίσχυση της Αποκέντρωσης που προβλέπει και το Σύνταγμα. Το σύνολο του νομοσχεδίου φαίνεται περισσότερο να αποτελεί ένα ευχολόγιο δράσεων και αρμοδιοτήτων των δομών δημόσιας υγείας και προσπάθεια σύστασης νέων επιτροπών και διευθύνσεων, χωρίς αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών, γνώσεων και εμπειριών».

Επιπρόσθετα ο κ. Πατούλης τόνισε ότι ο Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών του που είναι προϋπόθεση για την κατάρτιση ενός σοβαρού σχεδίου δράσης πρόληψης υγείας.

Παράλληλα επικαλούμενος την κινητικότητα, εστίασε στο μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Περιφερειών, επισημαίνοντας πως μία εκ των συνεπειών είναι και οι
μετακινήσεις επιστημονικού δυναμικού σε άλλες διευθύνσεις. Στη συνέχεια της τοποθέτησης του διατύπωσε την πεποίθηση πως οι Περιφέρειες θα έπρεπε να έχουν κυρίαρχο ρόλο στα διαμόρφωση στρατηγικής για την ενίσχυση της πρόληψης υγείας των πολιτών επισημαίνοντας πως η Περιφέρεια Αττικής έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου, με πόρους από το ΕΣΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ