Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Σ. Τσιόδρας: Όχι σε γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ξεκάθαρη άποψη ότι δεν συστήνεται η γενικευμένη χρήση μάσκας και γαντιών μίας χρήσης εκτός σπιτιού εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας.

Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι η χρήση μάσκας ίσως επαναξιολογηθεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται στη χώρα μας κυρίως για την πιθανή μέταδοση του ιού από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

Επικίνδυνη για τη μετάδοση του ιού η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα

Ο κος Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν συστήνεται ή μπορεί ακόμη να είναι και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα (μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας),  από τον γενικό πληθυσμό. «Οι μάσκες αυτές δεν κάνουν για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνες γιατί μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς που εργάζονται στις ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους», ανέφερε. Πάντως ο κος Τσιόδρας επισήμανε ότι ανάλογα με τα  επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση της μάσκας.

Όσον αφορά τα γάντια και τη χρήση τους από τον γενικό πληθυσμό, τόνισε ότι «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η  χρήση τους προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό. Ενώ οι προθέσεις είναι καλές από τη χρήση γαντιών, η χρήση γαντιών μίας χρήσης αδιακρίτως, είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη παρά καλό».

Ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι πολλοί φοράμε γάντια πιστεύοντας ότι μας προστατεύουν με κάποιον τρόπο. «Τα γάντια όμως μίας χρήσης δεν είναι σχεδιασμένα για εκτεταμένη χρήση. Επίσης, η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια», επισήμανε και κατέληξε ότι με τα γάντια μπορούμε να μεταφέρουμε τον ιό σε άλλες επιφάνειες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ