Σε συναγερμό βρίσκεται η ΕΛΑΣ, καθώς στήνεται μεγάλη επιχείρηση με σκοπό την περιφρούρηση της επιχείρησης «Ελευθερία», της μεγάλης εκστρατείας για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, που αναμένεται να ξεκινήσει η πολιτεία εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το σχέδιο «Ιπποκράτης» περιλαμβάνει:

  • 24ωρη φύλαξη των αποθηκευτικών χώρων (7 αποθήκες-ψυγεία (ψυγειοκαταψύκτες) με προοπτική αυτοί να γίνουν 14 σε όλη την Ελλάδα) και
  • συνοδεία των φορτηγών, που θα μεταφέρουν τα εμβόλια, από οχήματα της Αστυνομίας.

Σημειώνεται, άλλωστε, πως από τις αποθήκες – ψυγεία θα γίνεται η διανομή σε 750 κεντρικά εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα περιφρουρούνται.

Το σχέδιο «Ιπποκράτης» για την προστασία του εμβολίου απαιτεί 6-10 αστυνομικούς ανά 24ωρο σε κάθε αποθηκευτικό χώρο, εμβολιαστικό κέντρο και μεταφορά.

Με το συνολικό αριθμό των αστυνομικών, που θα χρειαστούν, να ανέρχεται σε 4.000 έως 5.000, εξετάζεται η εμπλοκή του στρατού ή – ως τελευταία επιλογή – εταιρειών σεκιούριτι.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει τη χρήση των εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής για τη μεταφορά εμβολίων σε ακριτικά σημεία της χώρας και στα νησιά, ενδεχομένως και σκαφών του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, θα δημιουργηθεί ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, πιθανότατα στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας με συνδέσμους από ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, Στρατό, Λιμενικό, το οποίο θα υποδέχεται τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που θα αφορούν τον αριθμό αποθηκευτικών χώρων και εμβολιαστικών κέντρων ανά νομό και περιφέρεια.

Παράλληλα, θα γνωρίζουν από πού και πότε θα γίνεται η διανομή και μεταφορά τους, για να ετοιμάζεται ένα έκτακτο σχέδιο περιφρούρησης των εγκαταστάσεων και να οργανώνονται οι συνοδείες ασφάλειας για τη μεταφορά των εμβολίων.