Ο κορωνοϊός έχει εγκατασταθεί για τα καλά σε όλον τον κόσμο και η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τα υπουργεία εξωτερικών πολλών χωρών έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, προκειμένου να μπορεί κάποιος να εισέλθει σε αυτές. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί επαφής, η δημόσια ζωή έχει περιοριστεί κατά πολύ, ενώ τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι εγκαταστάσεις αναψυχής παραμένουν κλειστά.

Η ΕΕ εισήγαγε ένα «φανάρι» για να ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τα ισχύοντα σε κάθε χώρα, χωρίζοντας την Ευρώπη σε πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες.

Επιπλέον, υπάρχει το γκρι χρώμα για περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα. Σε αυτόν τον χάρτη, ο οποίος ανανεώθηκε για τελευταία φορά στις 5 Νοεμβρίου, τα περισσότερα κράτη θεωρούνται πλέον ως περιοχή κινδύνου και σημειώνονται με κόκκινο χρώμα.

Μόνο η Νορβηγία, η Φινλανδία και ορισμένα μέρη της Ελλάδας σημειώνονται με κίτρινο. Το πράσινο χρώμα αναζητείται μάταια (από τις 29 Οκτωβρίου).

Το Reader.gr επιχειρεί μια επισκόπηση μερικών από τους σημαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη:

Ισπανία

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι οι Κανάριες Νήσοι δεν θεωρούνται πλέον περιοχή κινδύνου. Ένα ταξίδι στην Τενερίφη ή τη Γκραν Κανάρια είναι απολύτως εφικτό. Ωστόσο, από τα μέσα Νοεμβρίου, οι εισερχόμενοι τουρίστες πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ στα ξενοδοχεία τους, το οποίο δεν πρέπει να είναι παλαιότερο από 72 ώρες.

Στην ισπανική ηπειρωτική χώρα, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή. Η εθνική έκτακτη ανάγκη παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 2021. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νυχτερινή απαγόρευση εξόδου μεταξύ 11 μ.μ. και 6 π.μ. Στις περιοχές, αυτοί οι χρόνοι μπορούν εύκολα να αποκλίνουν ανάλογα με την τοποθεσία. Οι περιφέρειες αποφασίζουν επίσης εάν θα επιτρέψουν την είσοδο τουριστών ή όχι.

Γαλλία

Εστιατόρια, μπαρ και όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα πρέπει να κλείσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. Οι Γάλλοι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για επιτακτικούς λόγους, όπως για να πάνε στη δουλειά ή για να δουν έναν γιατρό. Οι ιδιωτικές συναντήσεις θα πρέπει να περιορίζονται στη στενή οικογένεια. Δεν είναι επίσης δυνατή η μετακίνηση σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ιταλία

Στην Ιταλία ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να χωρίσει τη χώρα σε τρεις επικίνδυνες ζώνες Covid-19. Μεταξύ των κόκκινων ζωνών που δηλώνει η κυβέρνηση είναι η Λομβαρδία με την πρωτεύουσα Μιλάνο, το Πιεμόντε με τη μητρόπολη Τορίνο, την Κοιλάδα Αόστα και την Καλαβρία στη νότια Ιταλία.

Στις τέσσερις αυτές περιοχές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 Νοεμβρίου. Οι άνθρωποι επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο εάν πρέπει να πάνε στη δουλειά ή να δουν έναν γιατρό ή εάν έχουν έναν άλλο σημαντικό λόγο. Όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν αρχικά μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Θέατρα, Κινηματογράφοι, αθλητικά κέντρα και μουσεία έχουν κατεβάσει ρολά σε όλη την Ιταλία, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Αυστρία

Από τις 2 έως τις 30 Νοεμβρίου, η Αυστρία έχει εισέλθει σε ένα δεύτερο lockdown. Οι νυχτερινές απαγορεύσεις ισχύουν μεταξύ 8 μ.μ. και 6 π. μ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η έξοδος από το διαμέρισμα επιτρέπεται μόνο για ορισμένους λόγους. Οι πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, όπως και οι λοιπές δημόσιες εκδηλώσεις έχουν ανασταλεί. Η βιομηχανία ξενοδοχείων και τροφοδοσίας είναι επίσης κλειστές.

Ολλανδία

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων, οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης προβεί σε αυστηροποίηση των μέτρων: εστιατόρια, μουσεία, θέατρα, πισίνες, πάρκα ψυχαγωγίας και ζωολογικοί κήποι είναι κλειστά. Τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο επιτρέπονται μόνο συναντήσεις μέχρι δύο ατόμων, ενώ έχουν γίνει συστάσεις στους πολίτες για χρήση των μέσων μεταφοράς μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και εάν δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο μέσο. Τα παραπάνω μέτρα θα εφαρμόζονται για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο η απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό έχει ισχύ μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ηνωμένο Βασίλειο

Κάθε περιοχή καθορίζει εν μέρει τα δικά της μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε μερικό lockdown από 5 Νοεμβρίου. Εστιατόρια, παμπ και καταστήματα πρέπει να μείνουν κλειστά, εκτός από τα σούπερ μάρκετ. Το τελευταίο διάστημα, η Ουαλία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία είχαν ήδη επιβάλει περιορισμούς και πλέον, ολόκληρη η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται σε μερικό αποκλεισμό.

Μάλιστα, όσοι δεν συμμορφώνονται με την επιβολή καραντίνας μετά από θετικό τεστ, αντιμετωπίζουν πρόστιμο μέχρι 10.000 λίρες (11.000 ευρώ).

Δανία

Μια από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου το «φανάρι» της ΕΕ εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό πράσινο. Μόνο η Κοπεγχάγη και το Νόρτζελαντ θεωρούνται περιοχές κινδύνου.

Τσεχία

Παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά μόλυνσης στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση επέβαλε το «κλείδωμα», κλείνοντας τα σύνορα για τους τουρίστες. Η μικρή συνοριακή κυκλοφορία μεταξύ των χωρών (όπως ταξίδια για ανεφοδιασμό ή ψώνια στην Τσεχική Δημοκρατία) δεν είναι πλέον δυνατή. Ωστόσο, η διαμετακόμιση εξακολουθεί να επιτρέπεται.

Πορτογαλία

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Πορτογαλία είχε περάσει την κρίση σχετικά ανώδυνα, αλλά στις 15 Οκτωβρίου κηρύχθηκε κατάσταση συναγερμού, η οποία έχει παραταθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Σε όλη την ηπειρωτική Πορτογαλία, οι συναντήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε εστιατόρια με μέγιστο αριθμό έξι ατόμων.

Έξω από το σπίτι, η μάσκα είναι υποχρεωτική. Ολόκληρο το νότιο μισό της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένου του Αλγκάρβε ως δημοφιλούς προορισμού διακοπών, παραμένει χωρίς κίνδυνο. Ωστόσο, η θερμοκρασία του σώματος μετράται με υπέρυθρη ακτινοβολία για όλες τις αφίξεις.