Ελάτε στην παρέα μας

Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Ενημέρωση από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία

Δημοσιεύθηκε

στις

Το ενιαίο παράρτημα Ν.Ι.Φ.Η.Μ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξέδωσε ενημέρωση σχετικά με τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου:

“Η φετινή 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, δυστυχώς εξακολουθεί να σκιάζεται από τις σοβαρότατες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Η λοίμωξη από την Covid-19 απειλεί δυσανάλογα τις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εάν εμφανίσουν COVID-19
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως ,ενώ οι θάνατοι από καρκίνο διεθνώς πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως .
Η Ε.Α.Ε. και τα παραρτήματά της με τις δράσεις τους εστιάζουν στην ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και έμπνευσης για νέες δράσεις που θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο χωρίς καρκίνο. Καθίσταται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη της υπενθύμισης της σημασίας της πρόληψης, της αξίας του τακτικού προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την ανάγκης των ογκολογικών ασθενών για ψυχολογική υποστήριξη.
Ως γνωστό οι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης περιλαμβάνουν τη μαστογραφία, την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP), την κολονοσκόπηση, την αξονική τομογραφία θώρακος και πιθανώς την εξέταση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA), ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Περισσότερο από το 30-50% των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ, η αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και κυρίως της ζάχαρης με επακόλουθο την ελάττωση της επίπτωσης της παχυσαρκίας και τέλος με την καθημερινή σωματική άσκηση.”
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ