Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέα έρευνα: Η μετάλλαξη Όμικρον μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα στοιχεία φέρνει στο φως έρευνα στις ΗΠΑ σχετικά με την αντίδραση των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Covid 19 που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, είναι πιθανότατα αρκετά χαμηλότερη έναντι των προηγούμενων μεταλλάξεων που υπήρξαν, όμως τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν αξιόλογη προστασία έναντι του κινδύνου σοβαρής νόσησης, κυρίως αφού κάποιος κάνει τρίτη δόση εκτιμά νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Βάση την μελέτη, αν δεν πραγματοποιηθούν μαζικά ενισχυτικές δόσεις, υφίσταται κίνδυνος να αυξηθούν στο μέλλον τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Reuters οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv προήγαγαν υπολογιστικά μοντέλα που αφενός ενσωματώνουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στη Δέλτα και στις άλλες παλαιότερες παραλλαγές, αφετέρου παίρνουν υπόψη τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Όμικρον. Οι αξιολογήσεις σχετικά με την ανοσοδιαφυγή βασίζονται στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και κατά πόσο αυτά συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου και απέναντι στις διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού.

 

Τι εκτιμούν τα μοντέλα 

Τα μοντέλα αξιολογούν ότι, μετά από δύο δόσεις mRNA εμβολίου, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στο να αποτρέψει τη νόσο Covid-19 με συμπτώματα είναι περίπου μόνο 30%, έναντι 87% όσον αφορά τη Δέλτα. Αν ιδίως έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τη δεύτερη δόση, τότε η προστασία από δύο δόσεις εμβολίων έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης “ουσιαστικά εξαφανίζεται”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ