Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Κορωνοϊός – Σύψας: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας, μίλησε για την εξέλιξη της νόσου και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σταθερή, καθώς μπορέσαμε σαν χώρα να ρυθμίσουμε τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα είναι υπό έλεγχο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τόνισε μάλιστα, μιλώντας στο Mega, πως μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας. Εκτίμησε, ότι μέσα στο καλοκαίρι δεν θα γίνει άλλο lockdown.

Από Σεπτέμβρη, όσον αφορά στα σχολεία, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, αλλά με μέτρα ασφαλείας.

Για τη χρήση μάσκας, o καθηγητής υποστήριξε πως το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να φοράνε μάσκα, όχι μόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους πελάτες. Όσον αφορά την ασπίδα, αυτή δεν αντικαθιστά τη μάσκα, είναι συμπληρωματική αυτής.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε πως το θετικό είναι ότι είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ωστόσο αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση sms.

Για τους νέους, υπενθύμισε ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο. Πρέπει και εκείνοι να είναι προσεχτικοί και για τους δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Μίλησε επίσης για τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό, ένα ή και δύο ή και τρεις μήνες μετά παρουσιάζουν προβλήματα σε διάφορα συστήματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Τέλος, αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν μοριακοί αναλυτές με αποτέλεσμα να καθυστερούν να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Για το θέμα αυτό, υποστήριξε πως «κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο, όμως σε γενικές γραμμές έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά τέστινγκ και έχουμε τα αποτελέσματα σε 24 ώρες τις περισσότερες φορές».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ