Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε η μετάλλαξη “Κράκεν” στη χώρα μας – Ποια είναι τα συμπτώματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Εντοπίστηκε και στη χώρα μας η μετάλλαξη “Κράκεν” του κορωνοϊού η οποία εξαπλώνεται ραγδαία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η υποπαραλλαγή Κράκεν αφορά έξι κρούσματα στην Αττική, τα τέσσερα στο βόρειο και τα δύο στο δυτικό τομέα.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η συγκεκριμένη μετάλλαξη «είναι πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον». Όπως, όμως, πρόσθεσε «το καλό είναι πως τα συμπτώματά της είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος και το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες».

Εκτός από την Ελλάδα, η Κράκεν έχει εντοπιστεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε χθες σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον (ΧΒΒ.1.5) του κορωνοϊού στην οποία εκτιμά ότι ναι μεν είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

 

Αναλυτικά τα συμπτώματα

Όπως σημειώνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), η αυξημένη μεταδοτικότητα δεν σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Όμικρον.

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μία κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού, π.χ. η χρήση μάσκας, όπως τονίζουν οι καθηγητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένης και της έξαρσης του ιού της γρίπης αλλά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ